Unika bilder! Här är kungens okända släkting

prinsessan victoria

En av kungens släktingar hade en alldeles speciell relation till småttingarna på Haga. Men det har skrivit ytterst lite om henne. Vi visar nu unika bilder på kung Carl Gustafs mormor.

Kungen är en stolt morfar/farfar som gärna öppnar upp sig om sina barn och barnbarn. Men de äldre släktingarna får vi sällan veta någonting om. Kungens mormor Victoria Adelheid är en sådan anfäder som ofta hamnar lite i skymundan när det kungliga släktträdet presenteras.

Kungliga släktingen var en lekfull och älskade att jaga

Men i Svensk Damtidning arkiv finns det faktiskt flera bilder på Victoria Adelheid, som var hertiginna av Sachsen-Coburg-Gotha. Hon föddes i Tyskland år 1885 och dog i Österrike år 1970. Victoria var gift med Karl Edvard Sachsen-Coburg-Gotha och paret fick fem barn – en av dem prinsessan Sibylla, kungens mor.

prinsessan victoria

Kungens mormor, Victoria Adelheid, med Hagasessan Margareta.

Det vi vet om Victoria Adelheid var att hon älskade att jaga och att vara ute i naturen. Intressen som ju har gått i rakt nedstigande led till kung Carl Gustaf.

– Min mormor var en stor jägare och jagade tills hon var 80 år. Det var lite ovanligt på den tiden. Inte så många som jagade då i Tyskland. Hon sköt sin sista kronhjort i bergen i Österrike, har kungen berättat för Svensk Damtidning.

prinsessan Victoria

Victoria Adelheid med två av sina barnbarn – Margareta och Birgitta.

Dessutom verkar Victoria ha varit en lekfull mormor till kungen och hans systrar. En av arkivbilderna visar Victoria och Hagasessan Margareta som åker kälke.

Victoria Adelheid

Victoria Adelheid leker med Margareta i snön.

prinsessan sibylla

Prinsessan Sibyllas bröllop. Mamma Victoria står längst till höger.

Coburg hörde till de tyska städer som intogs av den amerikanska armén under andra världskrigets sista dagar. Victoria satt i husarrest efter kriget tillsammans med sin make, som dömdes till böter för krigsbrott.

Foto: TT