Unika nya bilder! Kungen, Victoria och Estelle på Nationalmuseum

Kronprinsessan Victoria, Kungen och Estelle

I dag har blickarna riktats mot det underbara prinsessbröllopet i Windsor med drottningens barnbarn Eugenie av York som vacker brud. Men i kungariket Sverige har vi också haft kunglig glans. Se de unika bilderna på kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på besök i Nationalmuseum i Stockholm.

Först skola, sedan arbete. Estelle hade fullt schema i dag. Hand i hand gick hon nedför stentrappan i pampiga Nationalmuseum. Det är inte ofta vi ser en sådan gullig bild på kungen, hans äldsta dotter och barnbarn. Det syns tydligt att det är en länk som inte får brytas. Monarkin är ju uppbyggd på just det. Att det finns en kontinuitet som består, vilket kan vara en trygghet för en nationalstat som Sverige.

I morgon, lördagen den 13 oktober, återinviger kungen Nationalmuseum i Stockholm som varit stängt och renoverats sedan 2013. Tidigare i veckan fick kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle möjlighet att besöka museet.

Victoria och Estelle på nationalmuseum

Första besökare på plats var denna kungliga trio. Äntligen är det nyrenoverade Nationalmuseum färdigt och har större utställningsytor, vilket gör att museet har plats för dubbelt så många besökare som förut. De tidigare täckta fönstren har öppnats upp och släpper nu in ljus och vyer över staden. Här ser vi att prinsessan Estelle går i prinsesskola och får lära sig ett och annat när hon följer med morfar och mamma till arbetet.

Kungen, Estelle och Victoria på Nationalmuseum

Tittade på kyrkan de själva döptes i

Kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle studerar Elias Martins oljemålning där Gustav III:s andre son Karl Gustav, hertig av Småland, döps år 1782 i Slottskyrkan.

– Kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle är alla döpta i samma kyrka, skriver hovet på sin hemsida.

Victoria och Estelle på nationalmuseum

Lite konstigt tyckte nog prinsessan Estelle att det var när hon fick se gamla släktingar på väggarna. Roligare var det allt att se folklivet och utsikten från ett av de stora fönstren.

Victoria och Estelle på nationalmuseum

På Nationalmuseum finns flera tusen föremål och många av dem kommer från tidigare kungars samlingar. De äldsta verken kan spåras till Gustav Vasas tid på 1500-talet. Vid 1700-talets mitt nådde de kungliga konstsamlingarna världsklass, mycket tack vare drottning Lovisa Ulrika och Carl Gustaf Tessin. Ambitionerna växte ytterligare med konung Gustav III.

Nationalmuseum i Stockholm

När Gustav III dog beslutade förmyndarregeringen att den kungliga samlingen skulle överföras i offentlig ägo och bilda Kongl. Museum. 1794 öppnade museet som då låg i norra logårdsflygeln på Kungliga slottet i Stockholm. 1866 stod byggnaden för nuvarande Nationalmuseum klart och samlingarna flyttades dit.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Läs mer: Minimystiken bakom Victorias kostym