Uppdragen har börjat för belgiska kronprinsessan

mathilde elisabeth

Häromdagen kunde man se den belgiska drottningen Mathilde och kronprinsessan Elisabeth på ett uppdrag i Afrika för Unicefs räkning.

Det har tydligen blivit dags för kronprinsessan Elisabeth att ta nästa steg i sin regent-utbildning. Häromveckan åkte hon med sin mamma drottning Mathilde till Afrika och Kenya och en flyktingförläggning i Kakuma, för UNICEFs räkning.

prinsessan Elisbeth

Så vi kunde se både mor och dotter besöka bland annat Acakoro Football Academy och den 17 år gamla kronprinsessan Elisabeth fick chansen att testa sina bollkunskaper på fotbollsplanen.

–Det här var min första resa till ett land i Östafrika och det har varit en stor upplevelse för mig. Att träffa de små barnen i flyktinglägret berörde mig djupt, sa kronprinsessan Elisabeth under ett pressmöte.

Hon pluggar i Wales

Elisabeth har senaste terminen studerat vid en skola i Storbritannien, närmare bestämt i Wales. Där ska hon också fortsätta att plugga till hösten.

Drottning Mathilde och Elisabeth

Drottning Mathilde och Elisabeth.

Men nu under sommaren har hon fått ta lite ledigt med studierna och har därför kunnat följa med på allt fler kungliga uppdrag, som detta i Afrika.

Fyller 18 till hösten

Vi har också sett kronprinsessan tillsammans med sin pappa, kung Philippe, då de besökte en brandstation i Bryssel för någon månad sedan. Till hösten fyller Elisabeth 18 år och då tar hon ett stort steg in i vuxenvärlden och allt vad det innebär – hon är trots allt en blivande regent.

Mathilde Elisabeth

Mathilde har jobbat för UNICEF i 10 år

Drottning Mathilde har själv arbetat för UNICEF under 10 år och hon genom åren bland annat hunnit med att besöka länder som Laos, Haiti och Etiopien.

mathilde elisabeth

Under detta besök i Kenya fick drottningen och kronprinsessan chansen att samtala med de 200 000 ungdomar som bor i det stora flyktinglägret i Kakuma. Här ordnas möjligheten för flyktingarna att starta upp egna företag för att på det sättet kunna skapa sig en bättre framtid.

Mathilde Elisabeth

De belgiska kungligheterna besökte även en skola och en lokal med skyddat boende där de allra mest utsatta kvinnorna och barnen kunde få extra hjälp och stöd.

Det tre dagar långa besöket i Afrika avslutades med en tur runt på ett sjukhus där de fick lär sig mer om kvinnlig omskärelse och hur man kan förebygga barnäktenskap.

Foto: TT