Uppgifter: Kungafamiljen i ny megaskandal – drottningen anklagas för rasism

Uppgifter: Kungafamiljen i ny megaskandal – drottningen anklagas för rasism

Steve Parsons

Nyligen avslöjade dokument visar drottningens förbud.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 20?
Slå på ljud

I Storbritannien har officiella kungliga dokument förbjudit ”färgade immigranter eller utlänningar” från att inneha administrativa roller inom hovet, rapporterar The Guardian idag.

Regeln gällde minst till slutet av 1960-talet men dokumenten har nyligen upptäckts. De visar även att drottningen och hennes hov är undantagna från lagar som förhindrar diskriminering baserat på etnicitet och kön, något som gäller ännu idag.

Detta sker bara ett par månader efter att Meghan och Harrys uttalanden om att någon inom Buckingham Palace hade oroat sig för vilken hudfärg deras son Archie skulle kunna komma att få, något som blossade upp till en enorm skandal och debatt om rasism inom det brittiska kungahuset.

The Guardian skriver att de nyligen upptäckta dokumenten hittades i samband med deras granskning av drottningens möjligheter att i hemlighet påverka brittiska lagar.

Drottning Elizabeth får diskriminera

I dokumenten avslöjas bland annat att drottning Elizabeths ekonomichef informerat om att det inte var ”enligt vår praxis att utnämna färgade immigranter eller utlänningar ” till roller inom hovet, men de var tillåtna att arbeta som hushållspersonal.

Enligt The Guardian är det oklart när dessa förhållningsregler togs bort och Buckingham Palace vägrar svara på frågor om reglerna samt när de försvann, men från 90-talet och framåt fanns det anställda från etniska minoriteter inom hovet och innan dess förde man inte protokoll över personalens bakgrund.

Det svar de fick av drottning Elizabeths hov var följande:

”Kungahuset och drottningen följer alla delar av jämställdhetslagen, i princip och i praktik. Det speglas i den mångfald, inkludering och värdighet som genomsyrar arbetet med policyer, rutiner och arbetsmetoder inom kungahuset.”

”Alla klagomål till följd kan följa en normal process som erbjuder medel att höra och avhjälpa alla klagomål”

En till kris skulle bli tufft för brittiska kungahuset just nu, men vi har nog inte hört det sista i denna fråga!