Uppgifter: Mette-Marit frånvarande under Sverigebesöket – hovet förklarar läget

03 maj, 2022, 11:05 
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria och den norska kronprinsessan Mette-Marit

Mette-Marit dyker inte upp på besöket – norska hovet kommenterar läget.

Annons

Norges kronprinspar, Mette-Marit och Haakon har verkligen tagit Sverige med storm! Under deras besök, som ska vara från måndag till onsdag, har de redan hunnit med en hel del.

Förutom att få umgås med sina goda vänner, vårt kronprinsesspar, har de även besökt Karolinska Institutet, medverkat på en fest som norska ambassaden ordnat i deras ära, och lyxlunch på slottet. Men nu sätter Mette-Marits hälsa käppar i hjulen.

Uttalandet om sjukdomen

Det hektiska programmet hade redan innan besöket väckt en oro för den norska kronprinsessan – hur ska hon orka med? Det är fullspäckade dagar på schemat, och Mette-Marit har som känt allvarliga hälsoproblem.

Hon har diagnosen kronisk lungfibros, vilket innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna och gör lungorna stela. Vanliga symptom för någon som drabbats av sjukdomen är bland annat andfåddhet, torrhosta, trötthet och viktnedgång.

Mette-Marit har därför svårt att hålla samma tempo som förut, och har minskat antalet kungliga uppdrag för att orka med. Anders Stavseng, kunglig expert på norska Se og Hør berättade för Svensk Dam om förväntningarna på Mette-Marit inför besöket.

Annons

– Mette-Marit tar en dag i taget. Hon tackar ja till det hon klarar av göra, och när hon är för sjuk för att delta stannar hon hemma. Hon har själv sagt att vissa dagar är bättre än andra. Kronprinsessan har sett fram emot att komma till Sverige, och kommer troligtvis att gå en extra mil för att avsluta med glans!

Nya uppgifterna: fått anpassat schema

Men nu har det alltså kommit nya besked. Mette-Marit kommer eventuellt inte dyka upp på vissa av punkterna för dagen. Svensk Dam har kontaktat det norska hovet för att ta reda på varför.

– Kronprinsessen är med på dagens besök i Stockholm, men har ett något reducerat schema idag. Under 2018 diagnostiserades kronprinsessan med en kronisk lungsjukdom. Kronprinsessan har därför vissa gånger ett lite kortare program med hänsyn till hälsan, säger Guri Varpe, kommunikationschef på det norska hovet till Svensk Dam.

Annons

Det förmedlas inte exakt vilka programpunkter det är som Mette-Marit kommer missa, men med anledning av hennes kroniska sjukdom kommer hennes schema alltså kortas ner och anpassas för att hon ska orka med.

Imorse var hon på plats igen vid Victorias sida efter gårdagens ståhej på Norra Latin, och vi hoppas på att få de den kungliga duon under dagen igen.

Prins Daniel, norska kronprinsessan Mette-Marit, kronprinsessan Victoria och den norska kronprinsen Haakon
Det svenska kronprinsessparet och det norska kronprinsparet innan måndagens fest!

Foto: TT

Annons