Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Uppgifter om splittring i kungafamiljen: "Kungen litar inte på prins Daniel"

10 okt, 2023, 04:00 
Kung Carl Gustaf

Enligt uppgifter i utlandet har kungen svårt att lita på prins Daniel.

Annons

Kungen och prins Daniel har haft en omväxlande relation. Det dröjde länge innan vår monark var villig att låta kronprinsessan Victoria få sina drömmars man – för länge ansåg vissa.

Kungens behandling av Daniel är fortfarande en snackis, även i utlandet. Norska Se og hör har skrivit en lång text om relation mellan svärfar och svärson – och det dras drastiska slutsatser.

Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!Brand logo
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!

Kungen påstås ligga bakom splittringen i kungafamiljen

Se og hör har noterat att Daniel och Victoria har få gemensamma uppdrag på schemat framöver. Det är till syvende och sist kungens ansvar, eftersom det är han som är hovets överhuvud.

"Det verkar inte som att kungen är redo att lita på Daniel ännu, trots att svärsonen nu fyllt 50", skriver Se og hör.

Kungen och prins Daniel
Litar du inte på din svärson, kungen?

Men det är som sagt ingen nyhet att kungen haft svårt att ta Daniel till sitt hjärta, i alla fall i det förflutna.

Annons

Om detta har Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skrivit i sin bok "Victoria – prinsessa och mamma".

Så här skriver Johan:

"Under året 2004 blev förhållandet mellan Victoria och framförallt pappa kungen mer och mer ansträngt. Han drog sig inte för att öppet, inför sina vänner, kritisera hennes val av pojkvän. Kungen tyckte verkligen att Daniel Westling var helt fel man för dottern. I dag förnekar både kungen och Daniel att de har haft en konflikt. Ingen av dem vill kännas vid att det i början gick långa tider utan att de pratade med varandra. Men vännerna minns hur missnöjd kungen var", skriver Johan.

"Kungen var störd av att Daniel saknade detta"

Det var framför allt Daniels brist på allmänbildning som skavde för kungen.

"Kungen var störd av att Daniel Westling inte hade någon akademisk utbildning. Dessutom tyckte kungen att Daniel var dåligt påläst när det gällde nyhetsflödet i samhället. Daniels då bristfälliga kunskaper i engelska var en annan sak som irriterade kungen. Det skulle inte gå an att landets blivande drottning hade en make som inte kunde prata flytande engelska", skriver Johan T.

"Daniel hade ingen social kompetens. Kungen och många i Victorias omgivning tyckte att Daniel var skygg och inte kunde uppföra sig korrekt i sociala sammanhang. Daniel tyckte det var jobbigt att möta nya människor och många gånger fick Victoria gå in och medla i framförallt mötena med media. Flera gånger under den här perioden rusade Daniel i väg när journalister och fotografer närmade sig honom och Victoria."

Annons