Upplopp vid slottet – kungen indragen i protesterna

Kravaller utanför Stockholms slott i samband med demonstrationen mot rasism och polisvåld.

Upplopp – utanför kungens dörr. Polisen tvingades blixtinkalla kravallpolis vid oroligheterna utanför slottet i går kväll.
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”
Slå på ljud

 

Kravallpoliser – utanför kungens dörr. Manifestationen mot rasism och mot polisvåldet i USA som hölls i centrala Stockholm i går kväll kom hotfullt nära kungahuset som institution.

Kravaller utanför Stockholms slott i samband med demonstrationen mot rasism och polisvåld.

Demonstranterna på Lejonbacken i går kväll.

Polisen hade givit arrangörerna tillstånd till att samla maximalt 50 personer på grund av coronasituationen, men enligt polisens uppgifter trängdes 8 000 personer på Sergels torg när demonstrationen inleddes klockan 18.00.

Senare under kvällen spred sig folkmassan. På de flesta håll gick det lugnt till men vid 21-tiden urartade situationen framför Kungliga slottet. Rapporterna från kvällen talar om en mycket upprörd stämning och DN rapporterar att en grupp demonstranter lyckades ta sig igenom en avspärrning med fyra polishästar på Riksbron och fram till Lejonbacken där de skanderade slagord i riktning mot slottet. Där stoppades demonstranterna av blixtinkallad kravallpolis, som också tog hjälp av högvakten.

Ingen i kungafamiljen befann sig på slottet. Svensk Damtidning har varit i kontakt med hovets informationschef Margareta Thorgren, som dock avböjer att kommentera.

Kungens födelsedag 2020, tackar för hyllningarna.

Kungen och drottningen var på Stenhammar när upploppet och kaoset på Lejonbacken bröt ut.

Demonstrationer framför slottet.

Polisen med en av demonstranterna.

Därför hölls demonstrationen i Stockholm

Demonstrationen hölls för att visa stöd för de svarta som fallit offer för polisbrutalitet och rasism i världen, efter att George Floyd dödats i samband med ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj.

Foto: TT.