Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Utländska ilskan inför kungens fest – kungligheterna inte bjudna

05 sep, 2023, 11:00 
Kungen och Felipe och Letizia
Gästlistan till kungens stora fest väcker reaktioner i utlandet.
Annons

Kungens stora fest kommer allt närmare. Monarkister över hela världen ser fram emot vår regents stora stund, då han äntligen ska bli firad för sina 50 år på tronen.

Firandet är uppdelat i flera delar, men höjdpunkten blir nog galamiddagen på Kungliga slottet i Stockholm.

Så blir kungens pampiga firande under stora jubileumshelgen!Brand logo
Så blir kungens pampiga firande under stora jubileumshelgen!

Nobbas inför kungens fest – ilskan

Gästlistan är späckad av namn med stjärnglans. Viktigast är dock självfallet kungens egen familj. I den officiella kungliga kalendern kan man läsa att kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, samt prinsessan Madeleine och Chris O'Neill kommer att vara på plats.

I går skickade hovet ut ett pressmeddelande där vi inte fick en komplett gästlista, men ändå tydliga indikationer om vilka som kommer att närvara.

Annons

När det gäller gäster från utlandet hittar vi några intressanta petningar.

"Till jubileumshelgen väntas samtliga nordiska statschefer med gemåler till Stockholm. De skandinaviska tronföljarparen deltar också i firandet, liksom Kungens kusin Drottning Anne-Marie. H.M. Drottningen av Danmark, DD.MM. Konungen och Drottningen av Norge, H.E. Presidenten av Finland och fru Haukio, H.E. Presidenten av Island och fru Reid, DD.KK.HH. Kronprinsen och Kronprinsessan av Danmark, DD.KK.HH. Kronprinsen och Kronprinsessan av Norge samt H.M. Drottning Anne-Marie gästar Sverige på inbjudan av DD.MM. Konungen och Drottningen den 14 och 15 september", skriver hovet i pressmeddelandet.

Det går som bekant inte att göra alla nöjda. För danska Billedbladet innebar pressmeddelandet en stor besvikelse.

Kungen och kung Felipe och drottning Letizia
Vi kommer inte att få se spanske kungen Felipe och hans drottning Letizia på kungens fest.

"Pressmeddelandet visar att det inte kommer några andra europeiska kungligheter till festligheterna. Det är tråkiga nyheter om man hade hoppats få se en glimt att de kungliga från Monaco eller Spanien", skriver Billedbladet.

Annons

De blir inbjudna till kungens jubileum

Det är dock ingen större överraskning att gästlistan ser ut som den gör. Det var inga europeiska kungligheter som närvarade när kungen firade 40 år på tronen med en galamiddag på Nordiska Muséet.

Nu väntar vi på en komplett lista över alla civila personer som blivit inbjudna. Den sektionen av pressmeddelandet nämner inga namn.

"Under jubileumshelgen deltar talmans- och statsministerparen samt statsråden i delar av festligheterna. Vid jubileumsbanketten närvarar därutöver representanter för kultur, akademi, trossamfund, näringsliv samt landshövdingarna", står det i pressmeddelandet.

Annons