Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Välkommen in i kungaparets älskade Villa Mirage

12 jul, 2016, 11:42 
AvJohanna Lejon
Sommar betyder Solliden - men också Villa Mirage. Häng med in i kungaparets vackra Riviera-pärla.
Annons
KungaparetIBL2

Varje sommar styr kungaparet kosan mot franska Rivieran och Sainte Maxime för salta bad, sol och läsning (helst deckare) på båten Polaris blanka trädäck. Middagarna och frukostarna äter man med utsikt över havet i vackra Villa Mirage. Croissanterna och de frasiga baguetterna är nygräddade och kommer från det lokala bageriet. Den stora terrassen, med stenmuren som skydd, var prinsessan Lilians favoritplats och passar utmärkt för solning. Både kungen och drottningen föredrar dock att lapa sol till havs, så att man kan dyka ner i det stora blå och svalka sig emellanåt. Redan 1946 köpte prins Bertil den stora villan Villa Mirage. Villa Mirage betyder egentligen ”Hägringarnas boning”. Namnet står i snirklig stil vid grinden. Huset, med sin terrakottafärgade fasad och sina azurblå fönsterluckor, var under många år en fristad för honom och prinsessan Lilian. Här tillbringade de flera månader varje år och Villa Mirage var minst lika mycket “hemma” för dem som Villa Solbacken var. Villa Mirage har sju rum och kring dess vackra fasad blommar rosor, pelargoner och en fantastisk rosa hortensia. Bougainvillean klänger på muren till grannvillan. Här finns också den lilla trädgårdsporten som leder ut till husets privata strand. Huset ligger i västra utkanten av den lilla kuststaden Sainte Maxime. Det är tio minuters promenad till bouletorget (med banan som fått Bertils namn!) och hamnen. Den öppna spisen (som det eldas i vår och höst) inne i huset är en present från Lilian till Bertil, en gång i tiden.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
villa mirage

– Vi älskade att sitta fram för en sprakande brasa. När vi hade gäster grillade min man, som var en fantastisk kock. Och ovanpå matsalen byggde vi oss en stor härlig sängkammare och reserverade de två mindre sovrummen över vardagsrummet för gäster, har Lilian berättat.

Annons

Det stora vardagsrummet är husets nav och hjärta. Hit kommer man genom de stora vackra välvda dubbel dörrarna välkomnande också kan öppna mot hallen. Matsalsdelen har höga perspektivfönster mot Medelhavet. Då det är extra varmt om morgonen kan de skjutas åt sidan och skapa ett gigantiskt uterum. Ett öppet valv skiljer matsalen från den mer ombonade vardagsrumshörnan längst in. En trappa upp ligger de tre sovrummen som alla vetter mot havet. utsikten är förstås helt makalös, så att man tappar andan. Där utanför blänker medelhavet. Kungaparet uppskattar verkligen vad Lilian och Bertil gjort för Villa Mirage, de senaste åren har villan varsamt renoverats. Det sägs dock att pastellfärgerna (som Lilian älskade att inreda med) finns kvar. Också drottningen är förtjust i de pastelliga kulörerna.

Villa-mirage

– Det är så mysigt, har drottningen berättat för sina vänner.

Någon gång per år brukar ju också drottningen ta med sig väninnorna till Villa Mirage. För en tjej-weekend. Under åren har det dock ryktats att kungen planerar att sälja Villa Mirage. Huset har en väldig insyn och på franska Rivieran finns många hungriga paparazzifotografer som gärna fångar de kungliga badklädesklädda på bild. Här får kungafamiljen verkligen inte vara ifred. Någon försäljning är dock inte på g, meddelade kungen när Svensk Damtidning träffade honom i december förra året.

– Vi är där någon gång då och då, men inte så ofta som vi skulle önska. Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det. Det finns mycket nostalgi och minnen där och det är svårt att flytta därifrån. Vi ska inte sälja.

På senare år har Carl Philip och Sofia tillbringat en hel del tid i villan, här semestrar de ofta med sina kompisar. Kanske blir det de som tar över villan till slut?

Av: Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures, IBL

Annons