Vändningen i bråket – efter attacken mot Silvia: ”Oerhört ansvarslöst”

drottning silvia

TT
Silvia försvaras efter den skarpa kritiken av hennes stiftelse, Childhood.

Det var för drygt två veckor sedan som skickade Patrik Sjöberg en donation på 10 000 kronor till World Childhood Foundation, en donation som organisationen tackade nej till.

Anledningen var att donationen bestod av överskottet från intäkterna efter försäljning av tröjor med texten ”Kill your local pedophile” på. I ett mail från organisationen till Patrik Sjöberg, som han lagt ut på sin Facebooksida, uppges anledningen vara att organisationen "omöjligen kan stå bakom ett budskap som uppmanar till våld".

På sociala medier beskriver Sjöberg sin ilska och chock.

"Vänta lite nu här, jobbar Childhood för att hjälpa barnen?", skriver Sjöberg i ett långt Facebookinlägg.

Childhood försvaras i debattartikel

Patrik Sjöbergs inlägg fick stor uppmärksamhet, och nu svarar debattören Myra Åhbeck Öhrman i en debattartikel i GP. Hon menar att Patrik med sitt inlägg riskerar att föra bort fokus på det som är viktigt i debatten om övergrepp mot barn.

”Hur den debatten ens är tänkt att kunna föras när Sjöberg nu högljutt anklagar alla som kritiserar hans metoder för att vara pedofilkramare som bryr sig mer om förövare än offer, är oklart.” skriver Myra i sin debattartikel.

Hon påpekar att det faktiskt är fler än bara pedofiler som utför övergrepp mot barn, något som inte får glömmas bort när det ska fokuseras på förövarna i dessa fruktansvärda brott.

”Information är ett nödvändigt verktyg för att faktiskt kunna skydda barn, istället för att vi ska vara utlämnade åt att enbart straffa förövare i efterhand. Att som självutnämnd talesperson för samhällets svagaste använda sin plattform för att medvetet sudda ut de här nyanserna för att man själv är i affekt, är oerhört ansvarslöst.” skriver Myra.