Vännen avslöjar Ari Behns kamp

Ari Behn och Märtha Louise

Vännen och kollegan Espen Eirborg avslöjar nu Ari Behns tuffa kamp under det senaste året.
– Han hade för höga förväntningar på sig själv, säger han.

Espen Eirborg, 51, var nära vän och kollega till Ari Behn. De träffades under det tidiga 90-talet när de var noviser inom konsten. De hade tillsammans flera olika utställningar ihop, den senaste nu i december.

Ari Behn oroades över döden

Under det senaste året hade Espen och Ari mycket kontakt med varandra. Men på juldagen fick han, likt så många andra, det tragiska beskedet. Vännen och kollegan Ari Behn hade valt att avsluta sitt liv i förtid. Vid tillfället befann sig Espen Eirborg på familjesemester i Miami. I en artikel i tidningen Dagbladet avslöjar han nu Aris tuffa kamp det senaste året.

– Ari var mycket bekymrad över döden och de mörkaste sakerna. Men jag trodde inte att han skulle kunna göra det, säger han och syftar på självmordet.

Ari Behn död

Ari Behns tragiska bortgång skakar hela världen.

Ari Behn hade mycket inom sig som var olöst, enligt Espen Eirborg.

– Han utnyttjade aldrig helt vad han var – skvaller, kändisar och kungligt fokus kom i vägen. Han gillade uppmärksamheten, men han ville prata om konsten, säger han till tidningen.

”Ari Behn kände sig som en måltavla”

Ari Behn var som bekant konstnär och författare och hans verk fick blandade reaktioner, något som han också tog till sig av.

– Han hade för höga förväntningar på sig själv och skyllde sig själv mycket. På ett sätt brydde han sig inte riktigt, men sedan gick han in i alla fall när han fick kritik för böcker och målningar. Han kände sig som en måltavla.

Ari Behn

Ari Behn blev 47 år gammal.

Mellan 2002 och 2017 var Ari Behn gift med den norska prinsessan Märtha Louise. Skilsmässan tog oerhört hårt på honom och han vårdades på sjukhus efteråt för bland annat panikångest. Han har under de senaste åren kämpat mot psykisk ohälsa.

Skriver i boken Inferno om skilsmässan med Märtha Louise

I den senaste boken Inferno från 2018 skriver han om tiden efter skilsmässan och tankarna om döden.

”Vi dör. För att återuppstå. Jag är i koma, i vaket tillstånd. Ett delirium. Jag kissar på mig. Jag kan inte äta på egen hand. Jag kan inte gå. Jag håller på att ta farväl till er alla. Jag kommer att dö. Jag har sagt farväl till er alla för länge sedan. Det finns ingenting kvar av mig. Jag är färdig. Kaputt och satt ur spel. Det är så det upplevs.”, skriver han bland annat.

Ari Behn begravs den 3 januari i Oslo domkyrka.

Foto: TT