Vännen avslöjar: "Kungen går och gråter och blir arg"

Kungen och Silvia håller sig sysselsatta.

Kungen framstod som lugn och faderlig när han höll sitt tal till nationen. Men bilderna berättar inte hela sanningen.

Kungen såg till att skänka ro till en hel befolkning med sitt tal. Vår regent vände sig till svenskarna för att adressera krisen kring coronaviruset – och folket lyssnade. Tittarmätnings-institutet MMS:s siffror visar att hela 1,34 miljoner svenskar följde SVT:s sändning av kungens tal.

Kungen höll tal – gjorde stor succé

kungen tal svt

Kungen talade till nationen.

Tidningen It Finans rapporterar att Telenors kunder surfade 25 procent mer när kungens tal pågick än samma tid föregående vecka. Faktum är att mobilsurfen nådde en årshögsta-notering. Tilläggas kan att kungens tal lockade till 12 procent mer surf från folket än statsminister Stefan Löfvens tal till nationen 22 mars.

– Kungen verkar ha engagerat svenskarna mer än Stefan Löfven, åtminstone sett till mobilsurfandet. Det blev en kraftig uppgång under talet vilket tyder på att många passade på att följa det via mobilen. Generellt har vi sett en ökad förbrukning av data och mobila tjänster under de senaste veckorna, framför allt när det gäller video- och röstsamtal, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor, till It Finans.

Och man får anta att kungen reagerar på succén genom att andas ut lättad. 73-åringen framstod kanske som lugnet själv under själva talet, då han verkligen axlade ansvaret som landsfader med den äran.

“Kungen gråter och blir arg”

Men skenet kan bedra. Det är bara att lyssna på vad Barbro Hultman sa till Aftonbladet inför det stora talet. Barbro har varit anställd vid Hovet som personaltidningsredaktör och har jobbat nära kungen.

Hon om någon vet att Carl Gustaf upplever både press och nervositet i särskilt utsatta ögonblick.

– Kungen är en otroligt snäll människa. Han vill alltid göra sitt bästa och hjälpa, han blir otroligt ledsen om han misslyckas. Då går han ut med hunden och gråter och blir arg på sig själv. Det här innebär en enorm anspänning för honom, sa Barbro till Aftonbladet inför talet.

Men spara på dina tårar, kungen. Du stod för ett kanontal!