Vännen berättar: "Så var Henriks sista tid i livet"

Vännen berättar: "Så var Henriks sista tid i livet"

För första gången talar nu prins Henriks vän ut om hur prinsen hade det under sin sista tid i Egypten.

Prins Henrik var som bekant i Egypten när han blev sjuk och tvingades åka hem. Efter en tid på sjukhus somnade sedan drottning Margrethes make in hemma på slottet. Nu har danska TV2 fått en intervju med prins Henriks gamle vän, Enan Galaly som berättar om prinsens sista tid  i livet i Egypten.

Läs mer: Drottning Margrethe hedrade Henrik med vackra gåvan

Enan som känt prinsen i många år är nu hotelldirektör för Hotel Helnan Marina som ligger i turistorten Sharm El Sheikh. Enan berättar om hur han kontaktade prinsen redan i november förra året för att fråga om han ville komma ner till solen och värmen – och det ville prins Henrik.

– Det var ett fantastiskt bra beslut och familjen stöttade honom. Han var här i november, december och en stor del av januari, berättar Enan.

Den här fina bilden delade hovet med sig av efter prinsens död, kan vara det allra sista fotot på honom.

Till en början kunde prins Henrik verkligen njuta av livet i solen. Innan han i slutet av januari började må allt sämre.

Läs mer: Henrik bjöd en enda vän till begravningen – detta är doldismannen

– För även om han var sjuk kunde prinsen göra många saker som han hade lust till, han njöt verkligen av sin sista tid i livet. Han gick promenader på stranden, han körde beach buggy och red på kamel. Och så köpte han presenter till barnen och barnbarnen.

Enan berättar också om att prins Henrik ofta talade om sin hustru drottning Margrethe.

– Han var alltid så stolt över henne och kallade henne “min hustru”med en fransk accent och med ett stort mått humor. Han skämtade ibland om att jag minsann lyckats bli hotellkung!

Läs mer: De 12 vackraste bilderna från prins Henriks begravning

Fast så i slutat av januari blev prinsens tillstånd förvärrat och hotellchefen Enan ringde då först hotellägaren, sedan kontaktade han hovet. Och Henrik hamnade på ett sjukhus i Sharm El Sheikh.

– Prinsen blev lite svag och han mådde inte så bra. Jag besökte honom på sjukhuset flera gånger under de dagar han låg där, berättar Enan för TV2.

När tillståndet förvärrades ytterligare så flögs prinsen hem till Köpenhamn där han genast blev inlagd på Rigshospitalet. Under tisdagen den 13 februari blev han utskriven och körd över till Fredensborg Slott, där han omgiven av Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim sedan somnade in klockan 23.18.

Läs mer: Så hedrar Victoria och Daniel prins Henrik

De bägge männen har varit vänner sedan länge. Prins Henrik och Enan Galaly (som kom från Egypten) möttes på 70-talet då Galaly var hotelldirektör i Ålborg.

Se intervjun med Enan Galaly här – på danska TV2››

https://www.youtube.com/watch?v=bxeZRekTfQg

Här ser ni en film från 2000 Enan höll tal under evenemanget Dragon Race, med prinsen i publiken.

Läs mer: 11 oförglömliga retrobilder från prins Henriks liv

Foto: Stella Pictures och Kungahuset.de