Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vännen berättar: "Så var Henriks sista tid i livet"

27 feb, 2018, 09:00 
Agneta Nisbeth
För första gången talar nu prins Henriks vän ut om hur prinsen hade det under sin sista tid i Egypten.
Annons

Prins Henrik var som bekant i Egypten när han blev sjuk och tvingades åka hem. Efter en tid på sjukhus somnade sedan drottning Margrethes make in hemma på slottet. Nu har danska TV2 fått en intervju med prins Henriks gamle vän, Enan Galaly som berättar om prinsens sista tid  i livet i Egypten.

Enan som känt prinsen i många år är nu hotelldirektör för Hotel Helnan Marina som ligger i turistorten Sharm El Sheikh. Enan berättar om hur han kontaktade prinsen redan i november förra året för att fråga om han ville komma ner till solen och värmen – och det ville prins Henrik.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det var ett fantastiskt bra beslut och familjen stöttade honom. Han var här i november, december och en stor del av januari, berättar Enan.

Den här fina bilden delade hovet med sig av efter prinsens död, kan vara det allra sista fotot på honom.

Annons

Till en början kunde prins Henrik verkligen njuta av livet i solen. Innan han i slutet av januari började må allt sämre.

– För även om han var sjuk kunde prinsen göra många saker som han hade lust till, han njöt verkligen av sin sista tid i livet. Han gick promenader på stranden, han körde beach buggy och red på kamel. Och så köpte han presenter till barnen och barnbarnen.

Enan berättar också om att prins Henrik ofta talade om sin hustru drottning Margrethe.

– Han var alltid så stolt över henne och kallade henne “min hustru”med en fransk accent och med ett stort mått humor. Han skämtade ibland om att jag minsann lyckats bli hotellkung!

Annons

Fast så i slutat av januari blev prinsens tillstånd förvärrat och hotellchefen Enan ringde då först hotellägaren, sedan kontaktade han hovet. Och Henrik hamnade på ett sjukhus i Sharm El Sheikh.

– Prinsen blev lite svag och han mådde inte så bra. Jag besökte honom på sjukhuset flera gånger under de dagar han låg där, berättar Enan för TV2.

När tillståndet förvärrades ytterligare så flögs prinsen hem till Köpenhamn där han genast blev inlagd på Rigshospitalet. Under tisdagen den 13 februari blev han utskriven och körd över till Fredensborg Slott, där han omgiven av Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim sedan somnade in klockan 23.18.

De bägge männen har varit vänner sedan länge. Prins Henrik och Enan Galaly (som kom från Egypten) möttes på 70-talet då Galaly var hotelldirektör i Ålborg.

https://www.youtube.com/watch?v=bxeZRekTfQg

Här ser ni en film från 2000 Enan höll tal under evenemanget Dragon Race, med prinsen i publiken.

Foto: Stella Pictures och Kungahuset.de

Annons