Vännen minns ögonblicket då Elizabeth blev drottning

Drottning Elizabeth var på resa i Kenya då hennes far dog.

Elizabeth var på resa i Kenya då nyheten nådde henne – hennes pappa kung George VI hade gått bort.Det innebar att det var tid för henne att bestiga tronen som drottning. Hennes liv var för alltid förändrat.

I februari 1952 var kung George VI sjuk.

Hans äldsta dotter, princessan Elizabeth, var på resa i Kenya.

Far och dotter skulle aldrig få se varandra igen. Och för Elizabeth innebar resan den allra sista glimten av privatliv.

Elizabeth satt uppe på en plattform i ett träd, högt över det kenyanska landskapet, och spanade ner på djurlivet samtidigt som kungen drog sin sista suck hemma i Storbritannien.

Drottning Elizabeth kliver av planet från Kenya. På flygplatsen väntade premiärminister Winston Churchill, längst till höger i förgrunden.

Drottning Elizabeth kliver av planet från Kenya. På flygplatsen väntar premiärminister Winston Churchill, längst till höger i förgrunden.

“Det här är min drottning”

Pamela Hicks var en av Elizabeths nära vänner och var med på resan. Hon har berättat för sin dotter India Hicks om ögonblicket då nyheten nådde Elizabeth.

– Min mamma kom tydligt ihåg tillfället då hon hörde nyheterna. Hon gick fram och tillbaka tillsammans med Philip och de andra. När drottningen till slut hade samlat sig sa hon, ‘Jag är ledsen, men vi måste åka tillbaka till England’. Det var så typiskt drottningen att hon skulle be om ursäkt för något sådant.

Det berättar India Hicks för magasinet People. Hon fortsätter:

– Min mamma gav henne en kram, men insåg plötsligt: ‘Det här är min drottning’. Så hon neg djupt i stället.

Efteråt väntade en lång och sorgsam flygresa hem till Storbritannien. På flygplatsen väntade premiärminister Winston Churchill. Elizabeths tid som drottning tog sin början.

Anton Nilsson

Foto: TT