Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vännens ärliga ord efter festerna med kungen: "Han är inte Guds bästa barn"

21 apr, 2023, 12:00 
Kungen
Foto: Anders Wiklund / TT /
Kungens vän har gett en ärlig bild av vår statschef.
Annons

Kung Carl Gustaf XVI har varit gift med drottning Silvia sedan 1976. Men som stilig kronprins kopplades han samman med flera olika kvinnor och pekades ut som en av Sveriges hetaste ungkarlar.

Ett rykte som spreds i slutet på 1960-talet rörde en av den periodens stora fixstjärnor, Pia Degermark. De fotograferades ihop på en sportlovsdans i Storlien 1966, när dåvarande kronprinsen var 19 och Pia var 17.

Ny podd på Aller Media: Du, Kungen!Brand logo
Ny podd på Aller Media: Du, Kungen!

Vännens ord om kungen – säger sanningen

Kronprinsen var också en gäst på Pias studentskiva, vilket också blev omskrivet i svensk press. För Pia ledde umgänget med kungen till det stora genombrottet. Den ikoniske filmregissören Bo Widerberg fick se bilderna på vännerna och bestämde sig där och då för att rollsätta Pia i filmen Elvira Madigan. Film blev en braksuccé och Pia, då bara en tonåring, vann pris som bästa skådespelerska på filmfestivalen i Cannes.

Pia har förnekat att hon och kronprins Carl Gustaf någonsin var tillsammans.

Pia Degermark och kungen
Vilket stiligt par, Pia och kungen (dåvarande kronprins)!

– Det utvecklades aldrig till en större romans men när vi hade middagar skulle jag sitta bredvid Carl Gustaf. Kom inte jag fick platsen vara fri. Det var lite gulligt, skulle Pia Degermark senare berätta i sina memoarer ”Gud räknar kvinnors tårar”.

Annons

Pia och kungen har glidit i från varandra, men då och då har den förstnämnda pratat om den senare i intervjuer.

– Jag vet att han inte är Guds bästa barn, men var och en måste få ha sitt privatliv, säger Pia i en tidigare intervju med Expressen

– Kungen har inte alltid varit den gladaste människan, ska jag säga. Han är en rätt så sorgsen person, med dålig självkänsla.

Ellen Myrgård Lindén, mångårig reporter och kungaexpert, har alltid fascinerats av kungens relation med Pia.

– Det är en mycket spännande historia. Pia blev ju så ikonisk i och med insatsen i Elvira Madigan. Tänk att hon också hade kunnat bli drottning! Men jag tror nog att Pia talar sanning när hon säger att det bara var vänskap mellan henne och kungen, även om de båda säkert hade ett gott öga för varandra. Det här var ju flera år innan kungen träffade Silvia, ska sägas, säger Ellen.

Tuffa tiden för Pia Degermark – så lever hon nu

För Pia blev framgången ett gissel. Hon utvecklade en ätstörning och fastnade i missbruk.

Annons

– Jag gick ner mig otroligt och tappade totalt självkänslan. Sen började allt rulla utför. Och hamnade i fel umgänge, berättade Pia Degermark i radiodokumentär om hennes liv som sändes i P1 2014.

Under 1991 dömdes hon till 14 månaders fängelse för grovt bedrägeri, narkotikabrott och våld mot tjänsteman.

Men under de senaste åren har Pia Degermark hittat ro. Hon har en stillsam tillvaro i Norrtälje, där hon broderar kuddar och visar upp dem på olika konstutställningar.

– Jag lever i lugn och ro. Jag är en privatperson, har Pia sagt.

Annons