Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vad händer nu med Johan Friso?

02 mar, 2012, 08:06 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Det holländska hovet har inte uttalat sig om prins Frisos tillstånd sedan förra fredagen, då man meddelade att han så snart som möjligt skulle överföras från Innsbrucks Universitetssjukhus till en inte namngiven rehabiliteringsklinik.

Självklart önskar hans familj att han i fortsättningen ska vårdas i Holland, men dessvärre ser det omöjligt ut. Det finns helt enkelt ingen klinik i landet som tar emot sådana patienter. Leijpark center i Tilburg är i och för sig specialiserade på patienter i koma, men de har en åldersgräns på max 25 år.

Annons

– Människans hjärna utvecklas till 25 års ålder. Efter det förnyas inte hjärncellerna, säger Vincent Buitendijk, VD för Libra Care group.

Begravd i snön

Det låter alltså allt annat än hoppfullt för prins Friso. Läkarna på Innsbrucks Universitetssjukhus har ju redan konstaterat att prinsen drabbats av irreparabla massiva hjärnskador på grund av syrebrist efter att ha legat begravd i snön en längre tid. Ett alternativ är ett sjukhus i belgiska Liege, som har en enhet som specialiserar sig på att undersöka och behandla komatösa patienter.

Sändes direkt

Prins Frisos svåra tillstånd har tagit holländarna hårt. Alla partier i parlamentet har uttryckt sin sympati för hans mor, drottning Beatrix, hans hustru, prinsessan Mabel och deras döttrar Luana och Zaria. Alla tv- och radiostationer avbröt sändningarna för nyheten om Frisos olycka och presskonferensen från sjukhuset i Innsbruck sändes direkt över alla kanaler. De senaste uppgifterna från kungahuset säger dock att Johan Friso ska tas om hand på ett sjukhus i London och att drottning Beatrix och Mabel följt med dit. I ett pressmeddelande tackar också Johan Frisos hustru för alla hälsningar som strömmat in till familjen.

Annons

– Det har gett mig stöd och styrka.

Med familjen

På bilden ovan ser vi prins Johan Friso med sin hustru Mabel och parets bägge döttrar under en tidigare skidsemester i alperna. Kronprins Willem-Alexabder som se på bilden här till vänster har i veckan vikarierat för sin mor drottning Beatrix. Den som vill uttrycka sin sympati och medkänsla med den holländska kungafamiljen kan göra det via mailadressen [email protected].

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Annons