Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Varningarna till Märtha Louise om shamanen: "Durek är farlig" – Harald tvingades ingripa

19 mar, 2021, 10:00 
AvLinus Brännström
Kung Harald, tidigare älskare, medarbetare och forskare – alla har de kritiserat och varnat för Shaman Durek. Men prinsessan Märtha Louise vägrar att lyssna på larmen om kärleken.
Annons
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmenBrand logo
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmen

Redan när den norska prinsessan Märtha Louise offentliggjorde sin nya pojkvän Shaman Durek för snart två år sedan räknade hon med starka reaktioner.

"Det är inte upp till er att välja för mig eller att döma mig. Jag väljer inte min man för att tillfredsställa någon av er eller normerna eller facken som ni har valt att stoppa mig i", skrev hon på Instagram i maj 2019 då hon avslöjade förhållandet.

Prinsessan var uppenbarligen förberedd på kritik och åren som har gått visar att hon hade fog för sin oro.

Shaman Durek, som egentligen heter Durek Verrett, är kontroversiell. Som "artistnamnet" antyder är han schaman och han träffade Märtha Louise, som är känd för sina andliga intressen, när de jobbade tillsammans.

Märtha Louise har försvarat sin pojkvän.

Kritiken mot shaman Durek

Bara det att en schaman (som Nationalencyklopedin definierar som "en person, vanligen en medicinman, som på grund av sina övernaturliga gåvor kan umgås med andarna") blir en del av kungahuset är förstås inte oproblematiskt.

Annons

Genom åren har Shaman Durek, som är amerikan med norsk-indiska och haitiska rötter, bland annat fått kritik för att ha påstått sig ha räddat cancerpatienter och för att ha sagt att barn kan ge sig själva cancer genom att vara olyckliga.

Nyligen varnade också svenska forskare om Shaman Durek efter att han tipsat om hur man kan skydda sig från coronaviruset.

Durek gick ut på sociala medier och skrev att man ska tvätta händerna med en blandning av vodka och rosmarin – för att sedan rikta sig till universum och läsa upp följande mantra:

"Ladda ner i mitt immunsystem gula, gröna och röda koder på 100 000."

– Det här är bland det värsta jag har hört. Karln verkar fullständigt galen. Det är så idiotiskt och bedrövligt. Det är skamligt att han sprider vidare detta till så många, sa Dan Larhammar, ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, till Svensk Damtidning när han fick höra om Dureks tips.

Annons

Prinsessan Märtha Louise, som har påstått sig kunna kommunicera med såväl änglar som hästar, verkar dock inte avskräckas av Shaman Dureks tveksamt vetenskapliga idéer om läkekonst.

Vittnesmålet om Durek: "Jag var hjärntvättad"

Däremot borde hon kanske ha oroats av vittnesmålen från Shaman Dureks tidigare pojkvän Hank Greenberg och före detta managern Tiana Griego.

Den sistnämnda har beskrivit det som att hon var i trans under de sex år som hon samarbetade med Durek.

– Jag fick höra mycket negativt om honom i början, men jag vägrade att tro att det kunde vara sant. Till och med de mest otroliga historierna som jag fick höra studsade av mig. Jag var i ett slags trans. Durek var allt för mig. Han berättade för mig vad jag ville höra, och gav mig det jag ville ha. Det är ju det som är nyckeln till Dureks påverkningskraft, har Griego berättat för norska Se og Hør.

Tiana och Durek tillsammans med Dureks expojkvän Hank.

Först efteråt förstod hon vad hon utsatts för.

– Durek kontrollerade hela mitt liv. Det var som om han var avundsjuk på allt som tog uppmärksamheten från honom. Jag fick inte inleda seriösa förhållanden eller vara upptagen med min son. Allt handlade om Durek. Det var som att vara en deltagare i en "Shaman Durek" -show, har Tiana Griego berättat.

Annons

Hon antydde samtidigt att prinsessan Märtha Louise hjärntvättats:

– Jag förstår helt hur Märtha Louise har det nu, och varför hon försvarar Durek. Det var precis så jag var när jag arbetade och levde med honom. Folk försökte varna mig om honom, men jag ville inte lyssna. Jag var helt enkelt hjärntvättad.

Tiana Griego har också berättat om hur hon såg Shaman Dureks tidigare pojkvän Hank Greenberg bli illa behandlad – både fysiskt och psykiskt.

Exet beskrev Durek som manipulativ och våldsam

Hank Greenberg själv, som var tillsammans med Durek mellan 2007 och 2015, har också berättat om sina upplevelser. I en intervju med norska Se og Hør har han beskrivit schamanen som kontrollerande och manipulativ men också våldsam.

En kväll ska Shaman Durek ha tagit strypgrepp på Hank Greenberg och kastat honom genom ett rum. En berättelse som Se og Hør lyckats styrka med hjälp av en officiell polisrapport – utredningen lades dock ned på Hanks egen begäran.

Annons

– På senare tid har jag fått veta saker som tyder på att Durek inte har förändrats sedan vi var tillsammans. Och jag känner att det är min plikt som människa att säga att Durek är farlig, sa Hank Greenberg till tidningen.

Han berättade för Se og Hør att han själv blev varnad när han först träffade Shaman Durek.

– Dureks förre partner försökte varna mig när vi blev tillsammans. Jag önskar att jag hade lyssnat på henne. Nu känner jag att Märtha Louise borde få samma varning.

– Jag vill varna henne och andra för Durek, han är inte mannen som han utger sig för att vara.

Tiana Griegos och Hank Greenbergs berättelser har dock inte tagits emot särskilt väl av varken prinsessan Märtha Louise eller Shaman Durek.

Både Griego och Greenberg har fått fått hotbrev från en amerikansk advokat som hotat med miljonstämningar om de pratar om sina liv med med Shaman Durek.

När den norska tidningen Verdens Gang försökte fråga Durek om tiden med Greenberg, och ett sekretessavtal som expojkvännen ska ha pressats att skriva på, lämnade han intervjun.

Annons

– Jag pratar inte om Hank Greenberg, som är mitt ex. Det här är falsk information från en ex-partner till mig som försöker angripa Märtha Louise och mig.

Kung Harald ska ha tyckt att Durek avslöjade för intima detaljer om prinsessan.

Prinsessan själv har inte heller tagit varningarna på allvar – i stället har hon gått till hårt angrepp mot såväl Hank Greenberg som medierna.

"Det antas att Durek inte är en bra person som faktiskt älskar mig. Utan att han har manipulerat mig till att älska honom, och att han fortsätter att manipulera mig i vårt förhållande. Och att han skulle utnyttja mig ekonomiskt", skrev Märtha Louise på Instagram i juni förra året och fortsatte:

"Medierna beskriver honom som lögnare, våldsam och som ett hot mot min familj. Och de låter hans ex berätta sina historier utan att kontrollera fakta, eftersom det stämmer med den bild som de redan har av Durek. DET ÄR RASISM!"

Annons

Kärleken består alltså.

Kung Haralds varning till Durek

Men den intensiva relationen har faktiskt fått kritik från en person som prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek har svårt att avfärda – kung Harald.

Det var när Durek pratade öppet och detaljerat om sitt och Märtha Louises sexliv i en podd som pappa kungen ska ha reagerat.

– Ibland har jag sex tre till fyra gånger om dagen och min flickvän frågar alltid "ska du komma?" och jag svarar "nej, men jag ska ge dig så många orgasmer som du vill, vi kan hålla på ett par timmar om du vill, jag bryr mig inte, men jag ska inte komma". Efteråt mediterar jag och sträcker ut mig, sa Shaman Durek i podden Ancient Wisdom Today.

Efter det skabrösa uttalandet ska kung Harald ha sagt ifrån.

– Durek ska ha fått höra att han ska hålla en låg profil. Det gäller också hur han använder sociala medier, har en källa med insyn sagt till norska Se og Hør.

Annons