Varningen till kungen efter ”Trump-hånet”: ”Olämpligt av honom”

Kungen och Donald Trump som fågelholk

Är det OK för Sveriges statschef att ställa ut en fågelholk i form av USA:s statschef Donald Trump? Så här säger experterna – och hovet.

Just nu visar kungen en utställning med fågelholkar på sitt sommarslott Solliden på Öland. Den är gjord i samarbete med Naturskyddsföreningen och visar bidragen i SM i Fågelholk: ”Visst är de härliga! Vilken är din favorit?” skrev Sollidens slott på Instagram på måndagsmorgonen.

Ett inlägg som snabbt raderades efter att Svensk Dam uppmärksammat det bidrag som föreställer USA:s statschef Donald Trump – och där fågeln är tänkt att flyga in genom presidentens öppna mun.

Donald Trump som fågelholk, ett Instagram-inlägg som nu är raderat.

Donald Trump som fågelholk på kungens Solliden.

Men är det förenligt med kungens roll som Sveriges statschef att ställa ut en fågelholk i form av USA:s statschef Donald Trump? Så här säger experterna:

– Vi brukar skilja mellan laglighet och lämplighet, säger Jan Turvall, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Och kungen bryter ju inte mot någon lag. Men när det gäller lämplighet kan man rikta kritik mot honom. Det är inte lämpligt att kungen står bakom något som kan uppfattas som ett politiskt ställningstagande.

– Kungafamiljen ska ju representera Sverige, och är det så som du säger, att en besökare skulle kunna uppfatta detta som ett ställningstagande mot Donald Trump, så är det olämpligt.

Bilden från utställningen med fågelholkar på Sollidens slott som nu är raderad.

Bilderna från utställningen är nu raderade från Sollidens instagram.

Och Frida Stranne, statsvetare och USA-forskare, säger:

– Nu har jag inte sett fågelholken, men om detta sprids, så skulle det kunna bli ett skäl för president Trump att håna Sverige och ett argument som han kan använda i sin retorik, där han ofta beskriver sig som förföljd av etablissemanget.

Frida Stranne, statsvetare och USA-forskare.

Frida Stranne, statsvetare och USA-forskare.

Kungen och USA:s president Donald Trump

– Rent generellt brukar inte sammanhanget spela så stor roll för Donald Trump – den informationen är nästan alltid ovidkommande. Han reagerar på budskapet, fortsätter Frida Stranne.

– Sedan är det många i USA som är kritiska till kungahusen, och skeptiska till detta med nedärvd makt. President Trump solar sig visserligen gärna i glansen av Europas kungahus, men nås han av detta skulle han hitta ett sätt att använda det till sin fördel och förminska Sverige.

Kungaparet på sitt sommarslott Solliden.

Kungaparet på sitt sommarslott Solliden. Den uppmärksammade utställningen med fågelholkar äger rum på krocketplanen strax intill.

När Svensk Damtidning talar med hovets informationschef Margareta Thorgren nu i kväll betonar hon att kungen inte har varit delaktig:

– Utställningen är ett samarbete mellan Solliden, Naturskyddsföreningen och skolklasser i årskurs 4 och 5, och kungen har inte haft något med tävlingen att göra.

– Solliden har nu insett olämpligheten i det aktuella bidraget och tagit bort inlägget.

Foto: TT, Instagram, Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna.