Varningen till Madeleine efter flytten – okända hoten som dyker upp

Prinsessan Madeleines hem i Florida utsattes för inbrott i höstas.Och riskerna i Florida kan vara högre än på andra ställen i USA, varnar experten Jan Kallberg.

Prinsessan Madeleine och maken Chris O’Neill förvånade många när de plötsligt meddelade att de skulle bo i USA på heltid. De är sedan en tid tillbaka situerade i Florida – men deras vistelse i lyxområdet Pinecrest slutade i förskräckelse.

Hovet har bekräftat att deras villa utsattes för ett inbrottsförsök i höstas. Nu undrar många: hur kunde det inträffa?

Jan Kallberg är universitetslärare och säkerhetsforskare verksam i USA. Han menar att det kan vara svårt att stoppa inbrottsförsök, även i områden med “neighborhood watch”-rutiner och polispatruller.

Prinsessan Madeleine varnas efter flytten

prinsessan madeleine inbrott hus florida

Huset Madeleine och Chris hyrde när de bodde i Pinecrest.

– Varje fastighet som ligger utmed en gata i det allmänna vägnätet kan nås av vem som helst. Det går inte att förhindra att potentiella inbrottstjuvar kan spana ut och röra sig runt byggnaden. Inbrottsrisken finns där. Skillnaden är ett “gated community” som har in och utpasseringskontroll av vem som kommer in i samt privat patrullering i området, säger Jan.
Madeleine uppges ha tagit inbrottet hårt.

Madeleine uppges ha tagit inbrottet hårt.

Runt förmögna familjer och stora hus rör sig många sorters människor: hantverkare, cateringpersonal och fastighetsskötare.
– Det är svårt för patrullerande polis utmed en vanlig gatan att identifiera vad som är tjuvar eller lagligt, säger Jan.
– Inbrottstjuvar antar att förmögna familjers bostäder har dyrare saker att stjäla, vilket inte är så långsökt. Det gör att de bedömer att de inte släpa ut volymer av stöldgods till ett fordon utan kan röra sig till fots med en ryggsäck eller bärväskor. Det på ett sätt gör det svårare att identifiera försöket.

“Kungligheter ses som exotiska”

Dessutom lär det relativt snabbt ha nått djungeltelegrafen att en svensk prinsessa bodde i området, menar Jan.
– Även om Florida har tätt med kändisar är det högre chans att människor i området känner till vem som bor där. I New York med FN, media och den starka koncentrationen av finansaktiviteter försvinner en kunglighet i mängden, säger han.
– Amerikaner ser kungligheter som något exotiskt. Det kan dra sig till uppmärksamhet om man inte försvinner i mängden. Vänd det hela. Tänk att du bor i Sigtuna och Brad Pitt flyttar in tvärs över gatan. Det är bara en tidsfråga innan hela Sigtuna vet det.