Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Varningen till prinsessan Sofia: ”Innebär en risk”

27 feb, 2021, 14:00 
prinsessan sofia prins carl philip
Nu kommer det nya bakslaget för prinsessan – påverkar henne i vardagen.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?

Prinsessan Sofia går mot slutet av sin tredje graviditet och i veckan nåddes hon av oroväckande besked. För första gången kom specifika riktlinjer för gravida när det kommer till pandemin. Alla som väntar barn och har kommit längre än till vecka 22 ska räknas som riskgrupp, enligt socialstyrelsens bedömning.

Det är inte större risk att drabbas allvarligt av viruset, men enligt myndigheten finns det en förhöjd risk för prematur födsel.

– Det är just risken att föda för tidigt som är förhöjd. Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19. Men data ger inte stöd för att covid-19 innebär risk för allvarlig sjukdom varken hos mamman eller barnet, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Varningen till prinsessan – nytt underlag

Socialstyrelsen skriver i sitt pressmeddelande att det nu, ungefär ett år in i pandemin, finns tillräckligt med underlag för att göra denna bedömning, något som inte funnits tidigare.

Annons

Prinsessan Sofia volontärarbetar som sjukvårdsbiträde på Sophiahemmet ett par dagar i veckan, något hon har gjort ända sedan förra våren och har planer på att fortsätta med ända tills det är dags att föda den nya lilla prinsen eller prinsessan. Vi hoppas att hon är rädd om sig och att allt går bra för hela familjen!

prinsessan sofia
Prinsessan Sophia höll tal för avgångsstudenterna.

Prinsessan Sofia om pandemin: ”En oviss tid”

Nyligen höll prinsessan Sofia ett inspirerande tal till de nyexaminerade sjuksystrar och barnmorskor som tagit examen vid Sophiehemmets högskola.

– Kära Sophiasystrar och barnmorskor, det är i en oviss tid ni börjar er nya karriär, sa prinsessan Sofia och fortsatte:

– Under ert yrkesliv kommer ni att möta människor i alla skeden av livet. Ni kommer att finnas med i situationer av djupaste sorg och största glädje. Ni kommer att möta människor som är både starka och sköra – ibland båda samtidigt.

– Men med denna långa och bitvis krävande utbildning står ni nu väl rustade. Ni kommer att vara en del av samhällets viktigaste funktioner.

– Så, kära Sophiasystrar och barnmorskor: Känn stoltheten inom er. Och stort varmt lycka till!

Annons