Varningen till Victoria och Madeleine efter julbilderna: "Gör som man vill"

24 dec, 2022, 16:12 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar
Juletider innebär många goda ting för många, men samtidigt kan pressen kännas överväldigande.
Annons

Prinsessan Madeleine är nyligen hemkommen från Miami där hon och familjen är bosatta sedan 2018. Men både under sommaren och julen försöker hon se till att komma till Sverige.

Under gårdagen var hela kungafamiljen samlade på slottet för att fira drottning Silvia – men i dag är de i stället utspridda på olika håll i landet.

Varningen: kasta bort pressen

Madeleine kommer troligtvis inte var kvar i Sverige alltför länge. Vanligtvis åker de hem någon vecka in på januari – barnen har ju trots allt skolstart som väntar efter juletiderna, liksom alla andra.

Pressen är därför stor för kronprinsessan och Madeleine, som vill hinna umgås så mycket som möjligt innan det bär av. Och nu befinner sig Victoria i stället i Ockelbo när Madeleine är i Stockholm.

Men! Press bör de inte känna. Det menar psykologen Anna Bennich från Nyhetsmorgons Relationsakuten.

Här var de inte gamla! Julen 1987.

Stress och press i juletider

Nyligen behandlades just det ämnet i programmet: Stress och press under julen. Ja, julen är en härliga tid för många men en pina för andra.

Annons

En sak som flera tycker lika om är ett julen är utmattade – med en stor familj är det många magar som ska mättas, många klappar som ska köpas och många åsikter som ska samlas under samma tak.

En av insändarna till Relationsakuten skrev helt enkelt: "Jag orkar inte fira jul med familjen".

– Det är klart att man får göra som man vill!, sa då Anna Bennich.

Det är ju så klart inget tvång att fira med familjen. Och det varnas över att stressa för mycket under julen. Precis som insändaren uttryckte det: Det kan ju till och med vara skönt med lite mindre ståhej.

En aningen mer kaosartad jul- och nyårsfotografering – 1999.

Victoria och Madeleines saknad

Men de flesta väljer ju trots allt att fira med sina nära och kära, om de har möjlighet, och många saknar de som inte kan vara med.

Annons

– Det är också ganska fint att vara saknad på det viset, säger psykologen Anna Bennich.

Madeleine och Victoria, och förstås även Carl Philip – kommer nog sakna varandra under högtidsdagarna. Framför allt efter alla julbilder som kommer skickas inom familjen. För att inte tala om kungen och Silvia – som helhjärtat önskar att alla barnbarnen var samlade på Drottningholm.

Men det kommer fler dagar! Julafton är trots allt bara en ynka dag på hela året. Och nästa vecka är de alla åter i Stockholm.

Foto: TT

Annons