VECKANS SNACKIS: Den heta romansen mellan prinsessan och premiärministern

VECKANS SNACKIS: Den heta romansen mellan prinsessan och premiärministern
Annons

 

Prinsessan Margarita berättar om kärleken till Gordon Brown.
Prinsessan Margarita berättar om kärleken till Gordon Brown.

Gordon BrownHär har prinsessan Margarita av Rumänien fyllt sina dagar med välgörenhet och trädgårdspyssel och så går hennes ex-fästman Gordon Brown och väljs till Storbritanniens nye premiärminister. Och plötsligt är ingenting sig likt längre!

Margarita har blivit Storbritanniens ”hetaste nyhet” – den stele Gordon Brown har nämligen ”gladchockat” nationen genom att ha visat sig hyst innerliga känslor för en dam, därtill en rumänsk prinsessa och hur spännande och oväntat är inte det?
Margarita:
– Allt var så romantiskt, så äkta. Jag älskade honom verklige, men en dag kändes allt bara fel. Det var bara ”politik, politik, politik” hela tiden och jag behövde näring. Margarita är inte ett dugg förvånad över Gordons karriärkliv som nu fört honom till maktens topp:
– Alla vi som kände honom under den här tiden vid Edinburgh universitet var övertygade om att en briljant framtid väntade honom inom politiken – speciellt med tanke på hans talang, intelligens och passion för det han trodde på.

Valde en prins istället

Idag är Margarita lyckligt gift med prins Radu av Hohenzollern-Veringen, 57, handelsattaché för rumänska regeringen och den 21 september firar Margarita och Radu 11-årig bröllopsdag, förmodligen hemma i villan i Aubonne i Schweiz eller möjligen också i Lausanne där bröllopet stod – en annan tanke är att högtidlighålla dagen i slottet Savarsin i Arad, Rumänien, med sitt hägn av ljuvliga trädgårdar som anlades av Margaritas farmor, drottning Helen och som Margarita nu piffar upp med nya blommor.

Passionerat möte

Som ung valde Margarita att studera i Skottland, som hon tyckte verkade så romantiskt och härligt. – Det motsvarade mina innersta drömmar! Så Margarita installerade sig på elevhemmet vid skolan i Edinburgh– och mötte Gordon – mörk, sansad och hängiven socialist.
Det stod inte på förrän Margarita flyttade in i Gordons lägenhet på Marchmont Road, sin kungliga ådra gjorde hon av förklarliga skäl inget större väsen av med tanke på sambons vänstersyn. Ibland anlände kungliga inbjudningar från drottning Elizabeth och prins Philip, dessutom levererades de med limousin vid dörren:
– De kungliga var alltid mycket vänliga mot oss.
Gordon älskade sport – fotboll, rugby och tennis – och var riktigt duktig även om hans överskuggande intresse var politik och mot det stod sig Margarita som sagt slätt. Gordon och hon gled sakta isär. Tre år senare var deras kärlekssaga all:
– Vi skildes som vänner i bästa samförstånd.

Dotter till exkung Michael

Prinsessan Margarita är alltså dotter till exkung Michael av Rumänien och Anne av Bourbon-Parma. Pappa Michael var kung i två omgångar, 1927-1930 (förmyndarregering) och 1940-1947, och arbetade efter sin abdikation som pilot hos amerikanska flygbolaget Lear Company, innan han och Anne slog sig ner i Schweiz, där han startade ett elektronikföretag.
Margarita har grundat ”Princess Margarita of Romanina Foundation” och är hårt engagerad i att hjälpa utsatta barn. Besöka muséer är en annan passion, som dock maken Radu inte delar, han författar kulturella böcker i stället. Förra året utkom han med ”Persona” och ”The Elisabeta Palace”.
Radu föreläser också om militärstrategi och har besökt Sverige flera gånger, dessutom är han överste i rumänska armén och filosofie doktor i militärstrategi. Lägg därtill att Radu lagar utsökt mat, är en hejare på trädbeskärning och humoristisk och att han under tjugofem års tid varit konstnärlig ledare för rumänska hjälpprojekt för föräldralösa barn.
Funderar man lite över allt detta så inser man raskt att Margarita inte behöver sörja den väg ödet tog. Gordon och Downing Street i all ära, hon har det bäst så här!

Av Marianne Rolfstadius
Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Annons

Laddar