Vem är Margrethe närmast - Marie eller Mary?

Drottning Margrethe har två svärdöttrar i kronprinsessan Mary och prinsessan Marie, men vem står hon egentligen närmast?

Drottning Margrethe fyller 80 år nästa år och har de senaste åren hållit ett högt arbetstempo, men efter att ha lidit av diverse krämpor har kronprinsparet Frederik och Mary fått en allt mer central roll i det kungliga arbetet. Frederik går till exempel ofta in i drottningens ställe och för en tid sedan blev det klart att kronprinsessan Mary nu har rätt att ta över Margrethes drottningplikter som dansk riksföreståndare, de gånger hon eller kronprins Frederik inte befinner sig i Danmark.

Speciell relation med Mary

Och det är tydligt att drottning Margrethe har en alldeles speciell relation med sin svärdotter Mary, till skillnad från den hon har med prinsessan Marie. Ofta syns de samspelta ihop på kungliga uppdrag, och ibland kan det nästan se ut som att kronprins Frederik hamnar i skymundan. Nu när Mary och barnen inom kort flyttar till Schweiz då barnen ska gå i privatskola där, kommer drottning Margrethe att få ett betydligt tuffare arbetsschema och inte kunna umgås med svärdottern på samma sätt som innan.

Relationen med prinsessan Marie verkar visserligen också varm och hjärtlig men inte lika nära. Hennes och prins Joachims flytt till Paris i början av året verkar inte ha påverkat drottningen lika mycket. Och det kanske egentligen inte är så konstigt, det råder nämligen ingen tvekan om att drottningen har fullt fokus på Mary och hennes kungliga utveckling inför ett kommande tronskifte.

Foto: TT