Vem får slottet? Frederiks och Joachims kamp om arvet

Kronprins Frederik, drottning Margrethe och prins Joachim.

Prins Joachim sålde sitt eget gods Schackenborg. Nu tvistar han med storebror, kronprins Frederik, om vem som ska ärva slottet i Frankrike.

Den danska kungafamiljens vinslott i södra Frankrike är mycket omtyckt av kronprins Frederik och prins Joachim. Efter prins Henriks död har en diskussion blossat upp mellan bröderna om vem som ska få ärva egendomen. Arvstvisten har blivit en infekterad fråga och osämjan ökar inom familjen.

Drottning Margrethe har tillbringat många, sköna dagar på Chateau Cayx denna sommar och håller sig neutral. Hon menar att slottet kan fortsätta användas sommartid av båda sönerna. Men någon måste ju fortsätta driva vinproduktionen och vara ansvarig för ruljansen på slottet i Cahors.

Chateau Cayx.

Chateau Cayx.

– Kronprins Frederik får ärva tronen och palatset i Köpenhamn, som tillhör en regent men Chateau Cayx är privat och köptes av drottning Margrethe och prins Henrik för egna pengar. Vinslottet ska gå i arv till den av bröderna som mest förtjänar det, skriver danska Se & Hør.

Drottning Margrethe tillbringar just nu semestern på det franska vinslottet.

Drottning Margrethe tillbringar just nu semestern på det franska vinslottet.

Redan 2008 berättade prins Henrik att slottet skulle gå till kronprins Frederik. Han är äldst och prins Joachim var ju då fullt upptagen storbonde på Schackenborgs slott i södra Jylland. Men läget har ändrats sedan Joachim sålde godset och flyttade med familjen till Köpenhamn. Frederik kommer naturligtvis inte ha tid att extraknäcka som vinmakare när han blir kung. Joachim däremot har en fransk fru, som mer än gärna kan tänka sig att flytta tillbaka till sitt hemland. Han skulle mycket väl kunna ta över sin fars vinproduktion och förädla företaget.

Kronprinsfamiljen av Danmark skulle vara de som flyttade in i slottet i framtiden. Men kanske ändras detta nu?

Kronprinsfamiljen av Danmark skulle vara de som flyttade in i slottet i framtiden. Men kanske ändras detta nu?

Men frågan är om kronprinsessan Mary skulle tillåta att det populära slottet skulle glida dem ur händerna. Med fyra aktiva barn har vinslottet varit en härlig plats sommartid att tillbringa lediga dagar på.

– Jag är jätteglad för att vi kan vara där, har hon sagt.

Läs mer: Skepp ohoj! Frederik och Mary tog med barnen ut till havs

Kronprinsfamiljen Mary, Frederik, Christian, Isabella, Vincent och Josephine.

Kronprinsfamiljen Mary, Frederik, Christian, Isabella, Vincent och Josephine.

I boken “Enegænger” förklarar kungaexperten Sören Jacobsen  att det skulle vara naturligt för Frederik, Mary och barnen att ha en semesterbostad utanför Danmark, precis som drottning Margrethe alltid haft som regent. Lokalborna omkring Cayx låter de danska kungligheterna vara i fred, något som uppskattats av familjemedlemmarna, som kan strosa fritt i det vackra landskapet. Sören Jacobsen tror att Frederik med sina 80 miljoner i apanage per år har större möjligheter att driva vinslottet än prins Joachim som endast inkasserar 3,5 miljoner per år.

Läs mer: Margrethe berättar om första sommaren utan prins Henrik

Foto: IBL