Vem ska rädda det spanska kungahuset?

Vem ska rädda det spanska kungahuset?
Annons

kungafamiljen-3

Hur ska det gå för det spanska kungahuset i efterskalven av skandalerna?

Oj, vad det diskuteras i Spanien efter den unika händelsen förra veckan då prinsessan Cristina svarade på frågor i domstolen på Mallorca.

Cristina-67

Det var första gången som en kunglighet i Spanien var tvungen att infinna sig i rätten och svara på frågor. Mycket oroväckande för kungafamiljen.

Juan-Carlos-3

Kungens svärson Inaki Urdangaríns korruptionshärva växer sig allt starkare och det faktum att även familjemedlemmarna kanske är inblandade betyder problem för monarkin.

– Jag har litat på min man. Så svarade prinsessan Cristina av Spanien vid utfrågningen.

inaki23

Enligt spansk press var prinsessan undanglidande, men hon verkade lugn, avspänd och väl förberedd när hon berättade sin syn på saken i Nos-rättegången.

Kungahuset i Spanien skakar en aning i fogarna efter prinsessan Cristinas utfrågning i förra veckan. Även kung Juan Carlos hälsa diskuteras i spansk press. Hur länge orkar han? Kungen har ett antal operationer bakom sig och har fått ta det mycket lugnt på senaste tiden.

ste_juan_carlos-2

Det går nu rykten om att kronprins Felipe och Letizia ska ta över.

Barndom

Familjeidyllen är ett minne blott efter allt som hänt.

I Belgien och Holland har kung Albert och prinsessan Beatrix trappat ned till förmån för nästa generation att axla rollen som regent. Kan det vara lösningen på de vikande stödet för monarkin i Spanien? Bör Juan Carlos lämna över i förtid till sonen?

Felipe-7

Av Åsa Bönnelyche
Foto: IBL, All over press

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jag har litat min man.

 

 

 

Enligt spanska medier gjorde prinsessan Cristina utnyttjat sin rätt som en term för att hålla tyst, och mycket av prinsessans svar var undvikande.

Annons

 

 

Den 48-åriga prinsessan har kommit under kontroll för att ha olovligen tagit av allmänna medel, som hennes make, den före detta Barcelona handbollsspelare Inaki Urdangarin, har legat bakom.

Det er første gang at en kongelig i Spanien har, måtte møde op i retten og svarer på spørgsmål med en sigtets rettigheder. I dag skulle kong Juan Carlos’s yngste datter således stå foran en undersøgelsesdommer i Las Palmas, at svare på spørgmål, der vedrører den svindelssag der kører mod hendes ægtemand Iñaki Urdangarín.

 

Ifølge bt.dk var det prinsesse undvigende i sine svar, men hun virkede rolig, afslappet og velforberedt under hele retsopgøret lørdag.

 

Her svarede prinsessen blandt andet…

 

– Jeg har stolet på min mand.

 

Ifølge spanske medier gjorde prinsesse Cristina brug af sin ret som sigtet til ikke at udtale sig, og en stor del af prinsessens svar var undvigende.

 

Den 48-årige prinsesse er kommet i søgelyset for uretmæssigt at have taget for sig af offentlige midler, som hendes mand, den tidligere Barcelona-håndboldspiller, Inaki Urdangarin, har stået bag.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Vem ska rädda det spanska kungahuset?”

 1. Maja skriver: 20 februari, 2014

  Hoppas att kung Juan Carlos inte är lika tjurskallig som Sveriges kung utan har vett att abdikera självmant till förmån för sin son än att behöva inse att han är tvungen för att bevara monarkin i Spanien.


 2. kate skriver: 20 februari, 2014

  Cristinas beteende är extremt arrogant och jag tror inte det minsta att hon bryr sig. Hon räknar kallt med att hon kommer att slippa fängelse pågrund av sin titel & kontakter.

  Men jag tror att Juan Carlos blir Spaniens sista monark och Spaniens kungahus verkar vara det första som faller i Europa.


 3. Anna skriver: 20 februari, 2014

  Holland ska kallas för Nederländerna.


 4. Rubin skriver: 20 februari, 2014

  Jeg tror ikke noget land i den vestlige verden ville få succes med at genindfører monarkiet, som Spanien gjorde i 1975.
  Monarkier i det 21. århundrede og i demokratier er jo absurd, men er i Skandinavien gået hen og blevet en del af historien og kulturen. Jeg tror dog ikke, det vedbliver at være det, men det bliver ikke i min tid, der indføres republik… tror vi nok skal ind i næste århundrede:
  Prins Christian når at blive konge, men bliver afløst af en EU- præsident, er mit bud. 😉


 5. Maja skriver: 20 februari, 2014

  #4 Rubin
  Det är en trolig utveckling du beskriver. Monarkierna kan då få samma status som landshövdingarna har i Sverige om EU – president införs. Vad som händer med landshövdingar kan bli att de avskaffas eller så blir det ännu högre hierarkier med nivåer staplade över varandra. Allt för sysselsättningen.


 6. Midnattsol skriver: 20 februari, 2014

  4. Rubin & 5. Maja
  Förhoppningsvis faller EU innan vi får en EU-president…
  Hellre monarkier med fria suveräna stater i Europa, än ett EU i Bryssel som ska bestämma över alla.


 7. Pia skriver: 20 februari, 2014

  Kung Juan Carlos har ju tidigare visat sig vara klok och handlingskraftig. Jag tänker på bråket i parlamentet när han personligen ingrep och återställde ordningen. Han offentliggjorde att kostnaderna för kungahuset skulle nedbringas eftersom landets ekonomi var skral. Han räddade själv en turist från att drunkna på Mallorca, i stället för att ropa på sin livvakt. Nu hoppas jag att han också förstår att lämna över rodret till Felipe i tid. Han är ju som sagt inte kry numera. Jag håller med 1 "Maja" beträffande C XVI G.


 8. Kristin skriver: 20 februari, 2014

  Kongens helse alene, i tillegg til alt det andre vi har hørt om, burde være grunn nok til å abdisere. Var det ikke helseårsaker som gjorde at Kong Albert av Belgia abdiserte? Det er jo ikke tradisjon for abdikasjon der som i Nederland.


 9. Marguerithe skriver: 20 februari, 2014

  "1" Varför skulle vår kung abdikera nu? Det måste ha med åldersfascismen i Sverige att göra, att man tycker det. Förre kungen i Belgien är i 80-årsåldern. Pr Beatrix är 75 år. Vår kung är bara 67 år och han vill nog låta Victoria ha några års frihet till.


 10. Bofinken skriver: 20 februari, 2014

  Ingenting kan i längden rädda det Spanska Kungahuset…..


 11. Lydia skriver: 20 februari, 2014

  1 Maja varför ska de abdikera kung och drottning är nåt man är tills livet ändar, det är inte ett jobb eller en karriär.


 12. caterineg skriver: 20 februari, 2014

  Det är riktiga skumraskfigurer i kungahusen nu förtiden, men det har det ju alltid varit. Håll med om att det är ett onaturligt liv de alltid måst leva,arrangerade giftermål och boende i gyllene burar, alltid påpassade. Tur är det väl att de inte har någon makt utan bara är utställningsföremål. Släpp fångarne loss, det är vår!


 13. Sthlm skriver: 21 februari, 2014

  För sent att rädda!


 14. Ingrid skriver: 21 februari, 2014

  Vem ska rädda det svenska?


 15. Just så!Vemskaräddadetspanskakungahuset? skriver: 21 februari, 2014

  #1 Maja
  Varför hoppa på Kung Carl Gustav, som är betydligt yngre än Juan Carlos, varför inte nämna Drottning Elisabeth i stället! Men när man vill vara elak så är man, oberoende av vad saken gäller…


Annons

Laddar