Vem ska rädda det spanska kungahuset?

kungafamiljen-3

Hur ska det gå för det spanska kungahuset i efterskalven av skandalerna?

Oj, vad det diskuteras i Spanien efter den unika händelsen förra veckan då prinsessan Cristina svarade på frågor i domstolen på Mallorca.

Cristina-67

Det var första gången som en kunglighet i Spanien var tvungen att infinna sig i rätten och svara på frågor. Mycket oroväckande för kungafamiljen.

Juan-Carlos-3

Kungens svärson Inaki Urdangaríns korruptionshärva växer sig allt starkare och det faktum att även familjemedlemmarna kanske är inblandade betyder problem för monarkin.

– Jag har litat på min man. Så svarade prinsessan Cristina av Spanien vid utfrågningen.

inaki23

Enligt spansk press var prinsessan undanglidande, men hon verkade lugn, avspänd och väl förberedd när hon berättade sin syn på saken i Nos-rättegången.

Kungahuset i Spanien skakar en aning i fogarna efter prinsessan Cristinas utfrågning i förra veckan. Även kung Juan Carlos hälsa diskuteras i spansk press. Hur länge orkar han? Kungen har ett antal operationer bakom sig och har fått ta det mycket lugnt på senaste tiden.

ste_juan_carlos-2

Det går nu rykten om att kronprins Felipe och Letizia ska ta över.

Familjeidyllen är ett minne blott efter allt som hänt.
Barndom

I Belgien och Holland har kung Albert och prinsessan Beatrix trappat ned till förmån för nästa generation att axla rollen som regent. Kan det vara lösningen på de vikande stödet för monarkin i Spanien? Bör Juan Carlos lämna över i förtid till sonen?

Felipe-7

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, All over press

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jag har litat min man.

 

 

 

Enligt spanska medier gjorde prinsessan Cristina utnyttjat sin rätt som en term för att hålla tyst, och mycket av prinsessans svar var undvikande.

 

 

 

Den 48-åriga prinsessan har kommit under kontroll för att ha olovligen tagit av allmänna medel, som hennes make, den före detta Barcelona handbollsspelare Inaki Urdangarin, har legat bakom.

Det er første gang at en kongelig i Spanien har, måtte møde op i retten og svarer på spørgsmål med en sigtets rettigheder. I dag skulle kong Juan Carlos’s yngste datter således stå foran en undersøgelsesdommer i Las Palmas, at svare på spørgmål, der vedrører den svindelssag der kører mod hendes ægtemand Iñaki Urdangarín.

 

Ifølge bt.dk var det prinsesse undvigende i sine svar, men hun virkede rolig, afslappet og velforberedt under hele retsopgøret lørdag.

 

Her svarede prinsessen blandt andet…

 

– Jeg har stolet på min mand.

 

Ifølge spanske medier gjorde prinsesse Cristina brug af sin ret som sigtet til ikke at udtale sig, og en stor del af prinsessens svar var undvigende.

 

Den 48-årige prinsesse er kommet i søgelyset for uretmæssigt at have taget for sig af offentlige midler, som hendes mand, den tidligere Barcelona-håndboldspiller, Inaki Urdangarin, har stået bag.