Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Birgitta bor hos kungen på Stenhammar

09 apr, 2020, 20:00 
Prinsessan Birgitta på slottet Stenhammar
Svensk Dam kan avslöja att prinsessan Birgitta firar påskhelgen hemma hos kungaparet på Stenhammars slott. Detta enligt källor nära hovet.
Annons
Här är kungens paradis: StenhammarBrand logo
Här är kungens paradis: Stenhammar

Kungens syster är hemma i Sverige igen – och Svensk Damtidning kan berätta att hon kommer att fira påsken hos kungaparet på Stenhammar, där de alla tre har självisolerat sig. Det uppger källor nära hovet. Det är också på Stenhammar som prinsessan Birgitta har bott sedan hon kom till Sverige för snart två veckor sedan.

Kungen och prinsessan Birgitta
Prinsessan Birgitta med lillebror kungen.

För prinsessan Birgitta innebär detta en möjlighet att äntligen hinna umgås med sin annars mycket upptagne bror. De bor dessutom 250 mil ifrån varandra till vardags.

Prinsessan Birgitta tillhör med sina 83 år riskgruppen för Covid-19 och när coronakrisen nådde Spanien med full kraft blev hennes barn Desirée, Hubertus och Carl Christian allt mer oroliga. Och själv gick hon hemma och kände sig rastlös, på grund av alla restriktioner som myndigheterna infört.

Annons

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på Apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa prinsessan Birgitta då.

Bakom sig har hon också en period av hjärtproblem i januari.

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, berättade prinsessan Birgitta för vår reporter.

Men sedan bestämde hon sig ändå för att åka ”hem” till Sverige och hon kunde ta ett av de sista reguljärflygen innan gränserna stängdes.

Svensk Damtidning har tidigare varit i kontakt med hovets informationschef, som dock har avböjt att kommentera var prinsessan bor när hon är i Sverige.

– Hon är ju här som privatperson, så det är inget som hovet informerar om, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Stenhammar är kungaparets ”helgslott”

Slottet Stenhammar

Stenhammar ligger utanför Flen i Sörmland och brukar kallas för kungaparets weekendslott, eftersom det – i vanliga fall – ofta är hit som de åker på helgerna. Kungen tog över arrendet efter sin farfars bror prins Wilhelm år 1965, och då var han bara 19 år gammal.

Kronprins Carl Gustaf på Stenhammar.

Det är staten som äger slottet, men det speciella med godset Stenhammar är att det är ett gammalt testamente som styr över vem som får bo på slottet och bruka jorden. Och en prins av ätten Bernadotte har alltid företräde. Och det är alltså här som prinsessan Birgitta nu ägnar sina dagar.

Foto: Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning, Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna, TT.

Annons