Vi avslöjar! Så var prinsessan Sofia som barn

Vi avslöjar! Så var prinsessan Sofia som barn
Prinsessan Sofia visade redan som barn att hon ville nå långt i livet.
Det avslöjar hennes tidigare lärare, Ann Nilsson, till Svensk Damtidning.
– Hon är beredd att kämpa för det hon vill ha, säger hon.
Annons

Ann Nilsson har jobbat vid Älvdalsskolan i 33 år – och i slutet på 80- och i början på 90-talet var hon Sofias lärare i låg- och mellanstadiet.

När prinsessan besökte Älvdalen för att inviga den nya skolan träffades de igen – över 20 år senare. Och det blev ett känslomässigt möte dem emellan.

Annons
Läraren avslöjar hur Sofia var i skolan
Prinsessan Sofia gav hennes förra lärare Ann en lång kram…
Annons
Läraren avslöjar hur Sofia var i skolan
…och efteråt hann de ta en kort pratstund ihop!

Sofia och Ann brast ut i ett glädjetjut och kramades länge. Och de hann pratas vid, trots prinsessans pressade tidsschema under rundvandringen i de nya lokalerna.

Ann hade Sofia mest i matematik och i de naturvetenskapliga ämnena. Då var det mer ämnesinriktad undervisning, berättar hon till Svensk Damtidning. Hon beskriver Sofia som en glad och positiv tjej och som tidigt visade att hon var flitig och ambitiös.

– Sofia var redan då ganska målmedveten. Hon ville någonting, liksom. Hon var intresserad och ville lära sig. Hon ville vidare i livet så att säga. Inte det här “gå ut skolan, sen stannar man i Älvdalen och är nöjd med det”. Redan när hon var ung ville hon se och göra mer, vilket de följande åren sedan visade: hon är väldigt målmedveten och är beredd att kämpa för det hon vill ha.

Annons
Här gick prinsessan Sofia grundskolan i Älvdalen
Här gick prinsessan Sofia grundskolan i Älvdalen. Nu är byggnaderna rivna och en ny grundskola har invigts. På plats fanns prinsessan som klippte de gulblå banden.

Sedan lämnade du över henne till högstadiet. Kunde du följa hennes resa där också?

– Jag vet ju att det gick fortsatt bra där för henne också. Sedan fick jag undervisa hennes yngre syster också (Sara Hellqvist, reds. anm), så det fanns en viss kontakt men inte så pass nära ändå. När Sofia flyttade till högstadiebyggnaden blev det inte samma kontinuitet i träffarna och möten där man diskuterade elever. Även Sofias syster var väldigt målmedveten så man ser att det finns ett driv. Och det kommer ju från någonstans… föräldrarna till exempel.

Läraren avslöjar hur Sofia var i skolan
Ann Nilsson undervisade Sofia i låg- och mellanstadiet.

– Sofia var en i klassen. Men hon hade kompisar som jag tror att hon bytte litegrann när hon började högstadiet. Då var de tre skolor som blev en skola och det bildades nya konstellationer. Men hon umgicks med sina klasskompisar. Hon var en friluftstjej till tonåren, då ingen helt plöstligt ville det. Så är det stopp en period och sen kom friluftsintresset tillbaka, säger hon.

Annons

Ann beskriver Sofia som mycket omtyckt i skolan.

– Men hon utmärkte sig inte som att hon var överpopulär. Hon var samtidigt inte den som blev ensam. Hon var en “lätt elev”. Det låter kanske lite fel, men hon var en elev som ville jobba och som tog för sig. En elev som vill lära sig är alltid lättare att förmedla kunskap till, än en som inte vill.

Har du och prinsessan Sofia någon kontakt i dag?

– Nej, det har vi inte. Jag har haft mer kontakt med hennes pappa (Erik Hellqvist, reds. anm) som jobbar här på skolan. Hennes systrar har varit och hälsat på också så då har vi pratats vid lite, säger Ann Nilsson och ler.

Annons

Foto: Johan Söderlund/Svensk Damtidning, TT, Kungahuset.se/privat

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Vi avslöjar! Så var prinsessan Sofia som barn”

 1. Leo skriver: 9 december, 2019

  S kom inte fram på egen hand utan genom CP. I den åldern dessa träffades har de flesta kvinnor en dokumenterad utbildning o arbete.


  1. Bror skriver: 9 december, 2019

   Liksom att de vid samma ålder språkligt kan skilja mellan subjekts- och objektsform oaktat könstillhörighet.


  2. Karin eller kanske Nirak skriver: 9 december, 2019

   Är du säker på det Bror? Jag är ingen stjärna på svensk grammatik, eftersom jag gått i skola och utbildat mig utomlands, men såväl Sofia som CP gör rätt många grammatikaliska missar när de pratar. Det stör mig inte det minsta att de gör fel, men ditt “svar på tal” var inte så vidare träffsäkert.


  3. Birthe Vejrum skriver: 11 december, 2019

   Carl Philip gik ikke i skole sammen med Sofia hjemme i Älvdalen Leo! 🙂


  4. Birthe Vejrum skriver: 11 december, 2019

   Jeg har observeret, at den grammatik vi bruger i både tale og skrift er dybt præget af den dialekt vi er opvokset med.


 2. Sonja Nordstrand skriver: 9 december, 2019

  Varför skrivs det inget om Prinsessan Sofias många långa universitets studier, hennes magisterexamina i de flesta ämnen, Prinsessans otroliga engagemang i äldreomsorgen? I läkarutbildningarna, där hon delar med sig av nya rön? De stackars barnen, all omvårdnad som Prinsessan delger barnsjukhusen?


 3. Birthe Vejrum skriver: 10 december, 2019

  Ta’ en Treo “Sonja Nordstrand” – det hjælper på både huvudvärken og andre kramper!


  1. Sonja Nordstrand skriver: 10 december, 2019

   Birthe Vejrum.

   Bästa Birthe, har läst några av dina kommentarer, anser att du är en klok kvinna. Ber dej betänka följande: många har skrivit och klagat över att deras kommentarer ej kommer in. Medan de allra flesta av mina kommentarer tas in. Ta dej en funderare på varför. Lycka till. :):)(ingen Treo behövs) endast ett leende!


  2. Birthe Vejrum skriver: 11 december, 2019

   Ja, din kommentar her, giver jo det indtryk, at SvenskDam ikke mener, det de skriver i deres opfordring til læserne. 🙁
   De som har klaget over, at deres kommentarer ikke kommer i bladet – bl.a. mig selv – har skrevet og skriver mange kommentarer til SvenskDam, og ALLE skriver et fint og ordentligt sprog uden unødvendige “nedslag” på dem vi skriver om. Tidningens negative ændring er sket efter sommerferien.
   Men jeg er ganske sikker på, at denne kommentar ikke vil nå webben, så smil endelig videre. 🙂


 4. Helene skriver: 10 december, 2019

  Karin eller kanske Nirak.

  Karin! –Din kommentar till sign. Bror är förträfflig! –Varmt Tack!


 5. IngridR skriver: 10 december, 2019

  Utvecklingen inom kungahusen gör att vi som står och väger blir alltmer säkra på vad vi önskar beträffande statsskicket i framtiden. Victoria och Daniel är värda respekt. De övriga -no comments.


 6. Daga skriver: 11 december, 2019

  Sonja Nordstrand är snart ensam om hela utrymmet.Skriver så vackert och målande om ingifta sessan Sofia.Daga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar