Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi avslöjar! Så var prinsessan Sofia som barn

08 dec, 2019, 18:00 
Vi avslöjar! Så var prinsessan Sofia som barn
Prinsessan Sofia visade redan som barn att hon ville nå långt i livet.
Det avslöjar hennes tidigare lärare, Ann Nilsson, till Svensk Damtidning.
– Hon är beredd att kämpa för det hon vill ha, säger hon.
Annons
Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

Ann Nilsson har jobbat vid Älvdalsskolan i 33 år – och i slutet på 80- och i början på 90-talet var hon Sofias lärare i låg- och mellanstadiet.

När prinsessan besökte Älvdalen för att inviga den nya skolan träffades de igen – över 20 år senare. Och det blev ett känslomässigt möte dem emellan.

Läraren avslöjar hur Sofia var i skolan
Prinsessan Sofia gav hennes förra lärare Ann en lång kram…
Läraren avslöjar hur Sofia var i skolan
…och efteråt hann de ta en kort pratstund ihop!

Sofia och Ann brast ut i ett glädjetjut och kramades länge. Och de hann pratas vid, trots prinsessans pressade tidsschema under rundvandringen i de nya lokalerna.

Ann hade Sofia mest i matematik och i de naturvetenskapliga ämnena. Då var det mer ämnesinriktad undervisning, berättar hon till Svensk Damtidning. Hon beskriver Sofia som en glad och positiv tjej och som tidigt visade att hon var flitig och ambitiös.

Annons

– Sofia var redan då ganska målmedveten. Hon ville någonting, liksom. Hon var intresserad och ville lära sig. Hon ville vidare i livet så att säga. Inte det här “gå ut skolan, sen stannar man i Älvdalen och är nöjd med det”. Redan när hon var ung ville hon se och göra mer, vilket de följande åren sedan visade: hon är väldigt målmedveten och är beredd att kämpa för det hon vill ha.

Här gick prinsessan Sofia grundskolan i Älvdalen
Här gick prinsessan Sofia grundskolan i Älvdalen. Nu är byggnaderna rivna och en ny grundskola har invigts. På plats fanns prinsessan som klippte de gulblå banden.

Sedan lämnade du över henne till högstadiet. Kunde du följa hennes resa där också?

– Jag vet ju att det gick fortsatt bra där för henne också. Sedan fick jag undervisa hennes yngre syster också (Sara Hellqvist, reds. anm), så det fanns en viss kontakt men inte så pass nära ändå. När Sofia flyttade till högstadiebyggnaden blev det inte samma kontinuitet i träffarna och möten där man diskuterade elever. Även Sofias syster var väldigt målmedveten så man ser att det finns ett driv. Och det kommer ju från någonstans… föräldrarna till exempel.

Läraren avslöjar hur Sofia var i skolan
Ann Nilsson undervisade Sofia i låg- och mellanstadiet.

– Sofia var en i klassen. Men hon hade kompisar som jag tror att hon bytte litegrann när hon började högstadiet. Då var de tre skolor som blev en skola och det bildades nya konstellationer. Men hon umgicks med sina klasskompisar. Hon var en friluftstjej till tonåren, då ingen helt plöstligt ville det. Så är det stopp en period och sen kom friluftsintresset tillbaka, säger hon.

Annons
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”Brand logo
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”

Ann beskriver Sofia som mycket omtyckt i skolan.

– Men hon utmärkte sig inte som att hon var överpopulär. Hon var samtidigt inte den som blev ensam. Hon var en “lätt elev”. Det låter kanske lite fel, men hon var en elev som ville jobba och som tog för sig. En elev som vill lära sig är alltid lättare att förmedla kunskap till, än en som inte vill.

Har du och prinsessan Sofia någon kontakt i dag?

– Nej, det har vi inte. Jag har haft mer kontakt med hennes pappa (Erik Hellqvist, reds. anm) som jobbar här på skolan. Hennes systrar har varit och hälsat på också så då har vi pratats vid lite, säger Ann Nilsson och ler.

Foto: Johan Söderlund/Svensk Damtidning, TT, Kungahuset.se/privat

Annons