Vi avslöjar! Silvia begär överprövning – vill rädda SilviaBo

SilviaBo

Grannar har tidigare överklagat drottning Silvias nya demensanpassade lägenheter, och nu kan Svensk Damtidning avslöja att drottningen tänker strida för sin sak.

Drottning Silvia tar upp kampen för sitt hjärteprojekt SilviaBo, de nya demensanpassade lägenheterna intill Silviahemmet, inte långt från Drottningholms slott. De stod klara i maj 2017, men för tre veckor sedan drabbades drottningen av ett hårt bakslag då Mark- och miljödomstolen upphävde bygglovet.

Tre grannar har överklagat, eftersom de anser att husen strider mot detaljplanen och inte passar in i den unika och kulturskyddade miljön.

Läs mer: Kungen har snart suttit längst på tronen – då slår han rekordet!

– Jag har funderat många år över en lösning så att makar inte ska behöva skiljas åt, utan kunna fortsätta bo tillsammans som de alltid gjort, sa drottningen till vår reporter när SilviaBo invigdes förra året.

Men nu kan Svensk Damtidning avslöja att drottningen tänker strida för sin sak. Stiftelsen Silviahemmet, som står bakom husen, har begärt överprövning. Handlingarna kom in till Mark- och miljödomstolen i torsdags och har nu skickats vidare till Mark- och miljööverdomstolen. Den har två månader på sig att lämna besked om överprövning ges eller inte.

– Drottningen är stolt över SilviaBo-konceptet som innebär att äldre par trots demenssjukdom har möjlighet att åldras tillsammans i ett eget hem, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Den uppkomna situationen på Ekerö är förstås tråkig, men med dialog och gott expertkunnande kommer den att hanteras på bästa sätt.