Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi avslöjar! Victorias hemliga 75-årsfest för Silvia

14 nov, 2018, 10:00 
Snart fyller Silvia 75 år! Och nedräkningen har redan börjat – vi har dessutom alla detaljerna!
Annons

Nedräkningen har börjat! Om bara lite drygt fem veckor är det dags för årets stora kungliga födelsedagsfirande. För hur otroligt det än låter så fyller drottning Silvia faktiskt 75 år dagen före julafton och nu rustar hovet till fest på Drottningholm.

– Det kommer att vara ett privat firande på själva födelsedagen, söndagen den 23 december, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Men dessförinnan blir det ett stort hyllningsseminarium till drottningens ära på Oscars- teatern i Stockholm den 18 december.

– Det är drottningens gärning som kommer att stå i fokus, hon kommer helt enkelt att hyllas för allt det som hon har åstadkommit under sina år som drottning. Men hur det pro- grammet kommer att se ut mer i detalj får vi återkomma till.

Oscarsteatern i Stockholm

Drottningen fyller som sagt dagen före julafton, en tid på året då de flesta brukar vara upptagna med julruschen. Men kungafamiljen samlas alltid till smokingmiddag på Drottningholm, och i år kommer prinsessan Madeleine och hennes familj att vara extra efterlängtade, efter sitt halvår i nya hemmet i Miami.

Annons

Vi kan dessutom avslöja att kungafamiljen har en alldeles speciell tradition på drottningens födelsedag. För varje år firas hon med ett surpriseparty där det är dukat i ett av de 192 rummen på Drottningholm – och hon vet aldrig i förväg vilket det blir. En av middagarna ägde till exempel rum i det magiskt vackra blåvita Porslinsköket.

Överraskningsparty blev det även när drottningen fyllde 70 för snart fem år sedan, men då i mycket större skala och i regi av kungen. Efter att hela kungafamiljen hade varit på Svenska Akademiens högtidssammankomst så väntade 140 av drottningens vänner och släktingar på Kungliga slottet.

Födelsedagsbarnet strålade i en kärleksröd klänning och kungen höll kvällens mest bejublade tal när han hyllade sin Silvia. Firandet fortsatte sedan halva natten, för efter trerättersmiddagen i Karl XI:s galleri drog dansen igång i en av salongerna.

Läs också:

Annons