Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi tar pulsen på den kungliga bröllopsyran – det här händer i dag!

17 jun, 2010, 13:36 
Agneta Nisbeth
Annons
VicDaniel

Sista trimningen av kortegen...
Sista trimningen av kortegen...

Nu drar det ihop sig! Det fejas och putsas och kungligheterna strömmar in till Stockholm från olika håll. Spänningen stiger och bröllopspulsen rusar, dag två av bröllopsfestligheterna inför kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop i Storkyrkan.

Hovstallet putsas och fejas det för fullt. I morgon ska Felix och alla de andra hästarna här inne i den vackra gården med den porlande fontänten i mitten dra ut på en repetitions-runda i Stockholm. Och klappra den 6, 8 km långa kortegevägen fram inför sitt stora “framträdande” på lördag. Då ska ju kronprinsessan Victoria och Daniel färdas längs Stockholms gator i öppen landå och njuta av en härlig färd.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kortegen2

– Alla hästarna mår bra, skiner och blänker precis som bilarna som står uppradade här inne, skrattar kavaljerskursk Sofia Olsson och försäkrar:
– Hästarna äter och mår bra, allesammans. Vi ändrar ingenting på menyn så att inte magarna kommer i olag till bröllopet. Så det blir hösilage och pellets precis om vanligt!

Silverbeslagen får en extra puts

Silverbeslagen på sedeldonen får nu en sista översyn och miljöbilarna – som ju också ingår i Hovstallet “arsenal” – dammsugs och ses över en sista gång. Uniformsömmar kollas. Allt ska vara tip top!

Också kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har fått en sista “duvning” i “gå kyrkgången fram” – i dag. Det räckte inte med generalrepetitionen i går, i dag var kronprinsessanVictoria och maken Daniel i Storkyrkan ännu en gång.

Annons

De kungliga gästerna anländer nu pö om pö med utrikesflyg till Arlanda. De närmaste kungliga släktingarna bor på Stockholms slott, resten “portioneras ut” på Grand Hôtel,

Victoria
Här var det städat!
Här var det städat!

Hotel Skeppsholmen, Hotel Reisen och Lydmar Hotel.

Daniels släktingar anländer först i morgon, men hans föräldrar Olle och Ewa Westling är redan på plats, liksom hans syster Anna Westling Blom som var i Storkyrkan igår och repeterade “brudnäbbs-gåendet” med sina förväntansfulla döttrar Hedvig, 11, och Vera, 6. ( Flickorna ingår ju i brudnäbbet tillsammans med prinsessan Ingrid Alexandra,6, prins Christian, 4, prinsessan Catharina-Amalia, 6, Leopold Lundén Sommerlath, 7, Madeleine von Dincklage, 11, Ian de Geer,8, Guilia Sommerlath, 14, och Viviane Sommerlath, 15).

Annons

Snart ankrar danska kungafartyget Dannebrog upp med drottning Margrethe och prins Henrik ombord. Och på norska kungafartyget Norge hittar vi förstås kronprins Haakon Magnus och Mette-Marit.

Klockan 18.00 bjuder kungen och drottning Silvia på fördrink i slottsträdgården på Drottningholm. Och sen drar då Victorias och Daniels härliga lyxfest igång, den som kallas “sista natten med gänget” och bland annat har lax på menyn. 60 lådor lax har nämligen anlänt till Drottningholms slott, lätt rökdoftande. Och massor av champagne. Och sen blir det lyxmiddag med idel delikatesser hämtade ur, som det nu viskas om, “hav och skog”. Räkna med femstjärnig spis!

Av Marianne Rolfstadius

Foto: Scanpix

Annons