Vi var med! Kungens spontanutflykt – mitt i Stockholm

Vi var med! Kungens spontanutflykt – mitt i Stockholm

– Men titta... Är det inte kungen? Jovisst var det det! Högst uppe på ett båttak dessutom. Svensk Damtidning var på plats, se bilderna från kungens utflykt här.
Kungens kontor har fönster som vetter åt Logården och Skeppsbron.

Kungens kontor har fönster som vetter åt Logården och Skeppsbron.

Kungen var nyfiken på vätgasdrivna båten Energy Observer som ligger vid Skeppsbron.

Efter det tio dagar långa stoppet vid Logårdstrappan i Stockholm fortsätter Energy Observer till Helsingfors, och sedan vidare till Ryssland. Efter det väntar norska kusten.

Runtomkring på Skeppsbron susade trafiken och de flesta turisterna på kajen märkte inte att Hans Majestät Konungen var på spontanutflykt från kontoret på Stockholms slott på andra sidan gatan.

Kungen tog helt enkelt en promenad på Skeppsbron, och så kom det sig att några häpna stockholmare plötsligt befann sig sida vid sida med kungen när de stod och väntade på grön gubbe vid övergångsstället nedanför Slottsbacken.

Kungen besökte Energy Observer vid kajen nedanför slottet och fick se en revolutionerande miljöteknik.

Katamaranen Energy Observer är faktiskt en före detta racerbåt som har byggts om.

Kungen fick kliva ombord på Energy Observer, så här ser båten ut invändigt.

Hon har 6 kabiner ombord och maxfarten är 12 knop.

Energy Observer är just nu på en sex år lång expedition runt om i världen för att utveckla och främja förnybara energier. En världsomsegling som inleddes 2017 och går i mål år 2022. Målet är att hon då ska ha besökt 50 länder och 101 hamnar. Nu kom hon närmast från Köpenhamn.

Kungen på Energy Observer. Här med expeditionens ledare Victorien Erussard.

Expeditionen leds av franske kaptenen Victorien Erussard, du ser honom här till vänster om kungen.

Här vid Skeppsbron ligger Energy Observer fram till den 2 juni. Kungen fick gå ombord förstås, men annars får man nöja sig med att beundra henne från utsidan. Och missa inte utställningen på kajen, den är gratis och öppen för besök mellan klockan 10.00 och 18.00. Vi kan berätta att kungen tog del av den med stort intresse!

Kungen tackar för besöket ombord på miljöfartyget Energy Observer.

Kungen tackar för titten.

Hållbarhetsfrågan ligger kungen varmt om hjärtat, och han såg mycket nöjd ut när han återvände till kontoret efter förmiddagens utflykt i Stockholmsvimlet.

Foto: Helena Wiklund/Svensk Damtidning, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna