Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria bekräftar misstankarna – tecknet som fanns där hela tiden

25 apr, 2024, 16:00 
Kronprinsessan Victoria hintade om sitt beslut – flera månader innan hovet bekräftade.
Annons

Kronprinsessan Victoria har i stort sett hela sitt liv drillats för att en dag ta över som Sveriges statschef. Den framtida drottningen har de senaste åren växlat upp, tagit plats vid pappa kungens sida under viktiga representationsuppdrag utomlands och för varje dag som går blir hon bara mer drottninglik.

Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildningBrand logo
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildning

Nu tar hon ytterligare ett steg mot sin framtida roll. På torsdagen bekräftade hovet att Victoria ska genomgå en officersutbildning för att ges en ”djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi”.

Annons

– Det här ingår i kronprinsessan Victorias framtida jobb som statschef. Hon måste ha en militär utbildning. Hon påbörjade den redan 2003, när hon gjorde en grundläggande soldatutbildning på tre veckor utanför Södertälje, ett slags mini-lumpen. Det här är nästa steg, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria
I höst kommer livet förändras för både kronprinsessan Victoria och prins Daniel – när Victorias huvudfokus kommer att läggas på officersutbildningen vid Försvarshögskolan.Fredrik Sandberg/TT

Victoria vill skicka en tydlig signal

Utbildningen kommer att börja i höst. Den kommer att äga rum vid Försvarshögskolan och i Försvarsmakten, med både teoretiska och praktiska utbildningsmoment.

Annons

Att det sker just nu är ingen slump. Sverige har precis gått med i Nato, samtidigt som världsläget är oroligare än på länge, och Victoria vill skicka en tydlig signal om att hon delar oron och tar den på högsta allvar genom att visa sitt engagemang.

– Samma sak kommer att ske för prinsessan Estelle en dag. Ska du bli statschef ska du ha den här grundläggande utbildningen, fortsätter Johan T Lindwall.

Överbefälhavare Micael Bydén, kronprinsessan Victoria, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson vid en ceremoni där den svenska flaggan hissas på Nato-högkvarteret i Bryssel i mars 2023.Henrik Montgomery/TT
Annons

Tecknet att något var på gång

Victorias huvudfokus kommer under hösten att läggas på utbildningen – och redan innan nyheten om kronprinsessans officersutbildning fanns det tecken som pekade på att det var på gång.

I januari besökte hon och kungen just Försvarshögskolan. Då berättade vicerektor Anders Callert om behovet av att utöka officersutbildningarna, samtidigt som han pekade på de utmaningar som man står inför i rådande omvärldsläge.

– Det är både en glädje och en utmaning att öka antalet platser på Officersprogrammet. Men dagsaktuella siffror visar att antalet sökande till programmet ökar för andra året i rad, sa Anders Callert då.

Nu är Victoria snart själv en av de studerande.

Kungen och kronprinsessan Victoria
Kungen och kronprinsessan Victoria besökte Försvarshögskolan så sent som i januari.Henrik Montgomery/TT

Foto: TT

Annons