Victoria bryter mot traditionen – efter Silvias gest

Victoria bryter mot traditionen – efter Silvias gest

Silvia har banat väg för en helt ny typ av porträtt inom kungafamiljen – och Victoria var nästa på tur!

I de allra flesta fall när det kommer till nya porträtt på någon av medlemmarna i kungafamiljen är det hovfotograferna som står bakom kameran. Men när Silvia gjorde sin stora intervju i Elle för två år sedan var det istället en modefotograf som fick äran.

Camilla Åkrans heter den fotograf som fotade bilderna till det stora reportage med modefokus som publicerades både i tidningen och på webben. Bland annat fångades drottningen på bild i sin svartvit-randiga Nobelklänning från 1993 designad av Nina Ricci, och sittandes hemma vid sitt skrivbord.


Med beslutet att ställa upp på bild för en modefotograf istället för hovfotograf frångick Silvia den tradition som länge rått inom kungahuset. Det kan ha inspirerat till valet av fotograf när det kom till uppmärksammandet av Victorias och Daniels 10-åriga bröllopsdag.

Inte heller här föll valet på en hovfotograf, utan i likhet med reportaget i Elle var det en modefotograf som fick uppdraget. Elisabeth Toll är det som förevigat paret ute på Haga, och precis som Camilla Åkrans har hon bland annat fotat många reportage och förstasideporträtt för Elle. Senast var det Camilla Läckberg som förevigades genom Elisabeths lins, på ett specialomslag där deckardrottningens nya bok uppmärksammades, men hon har också fotat artisten Seinabo Sey och Sara Danius.

Kanadagässen i bakgrunden, vinden som tar tag i Victorias dramatiskt midnattsblå kjol, det är en lite ny stil på foton än vi är vana att se.

Kanadagässen i bakgrunden, vinden som tar tag i Victorias dramatiskt midnattsblå kjol, det är en lite ny stil på foton än vi är vana att se.

En ny stil på porträttet

Överlag har Elisabeth Toll en stil som är mer utmanande och androgyn än vad vi är vana vid att se när det kommer till kungliga porträtt. Även om dessa bilder i det stora hela har en klassisk kunglig känsla går det att se lite nya element. I bilden ute på gräsmattan är kronprinsessparet till exempel omgivna av gäss och några gässlingar, en fågel som kanske inte i första hand förknippas med elegans och flärd. Tolkningen är såklart fri, men ett sätt att se det kan ju vara att det ger en folklig dimension till bilden.

Vi tycker de nya bilderna är oerhört vackra och ser spänt fram emot att se om det blir några fler samarbeten med modefotografer i framtiden.

Foto: Hovet/Elisabeth Toll