Victoria bryter tystnaden – första orden om krisen

Kronprinsessan Victoria om coronakrisen

Nu bryter kronprinsessan Victoria tystnaden om coronakrisen. Hör hennes egna tunga ord här.
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

 

Kronprinsessan Victoria, 42, i sin bländvita knytblus. Bredvid de sju maffiga pionerna i sin silvervas. Allt mot den himmelsblå sidentapeten i matsalen på Haga. Scenen kunde inte ha varit mer vårig. Men ämnet – det var desto allvarligare.

Kungafamiljen har både hyllats och fått en del kritik för sitt sätt att agera i coronakrisen, men här var det ingen tvekan om kronprinsessans tunga engagemang:

– Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Så är det nog. Men nöden är också en oerhört stark drivkraft för samarbete. Vi har ett problem – som MÅSTE lösas, sa Victoria och fortsatte:

Victoria om krisen: ”En nödsituation”

Kronprinsessan Victoria om coronakrisen

Victoria om krisen som förändrat så mycket – även för henne själv.

– Vi har sett det historiskt, vi ser det i coronakrisen – och vi ser det glädjande nog också i arbetet med de globala målen. 2030 är bara tio år bort och, ja, vi får nog tyvärr säga att vi nu befinner oss i vad som är, eller snart kommer att vara, en nödsituation för planeten.

Det var vid (den givetvis digitala) konferensen ”Agenda 2030 – Hållbar omställning på vetenskaplig grund” som kronprinsessan i dag kom med sina väl valda ord.

Kronprinsessan Victoria vid konferensen Agenda 2030.

Victoria redo för sitt fem minuter långa tal vid Formas konferens.

Själv satt hon alltså framför datorn hemma vid matsalsbordet, och de tunga barockpärlorna svängde fram och tillbaka i hennes örsnibbar när hon blev skulle betona något lite extra.

Kronprinsessan Victoria om coronakrisen

Det märktes att detta berör henne djupt.

– Ämnet för den här konferensen känns både angeläget och akut, så jag är glad att vi kan mötas på det här sättet, sa hon också, och fortsatte:

– Gränserna må ha stängt. Men kunskapen, den färdas snabbt över världen. Och den delas generöst.

Kronprinsessan Victoria om coronakrisen

Vårvacker, men mycket allvarlig.

– För en tid sedan läste jag en fascinerande artikel, om hur vaccinforskare från olika länder samarbetar virtuellt nu i covid-19-pandemin. Såhär sa en svensk forskare i artikeln: ”För oss handlar det generellt om att vara först med något resultat och kunna publicera data i finare tidskrifter. Men nu har vi passerat det. Vi har ett problem som måste lösas”.

Victoria nickade:

– Just det: Vi har ett problem – som MÅSTE lösas. Det finns helt enkelt inga alternativ.

Se en del av kronprinsessan Victorias tal i filmen här:

Foto: Kungl. Hovstaterna, Instagram.