Drastiska beskedet – därför flyttas Victoriadagen

Victoriadagen 2019 bjöd på en fantastisk folkfest.

Vilken skräll! Efter 41 år på Borgholms Idrottsplats flyttar Victoriadagen – till slottet!

Victoriadagen flyttas – till en ny plats. Det meddelar de nya arrangörerna i ett pressmeddelande:

”Victoriakonserten inviger en ny unik spelplats. Den 14 juli 2020 kommer konserten att äga rum på den nya spelplatsen vid Borgholms Slott. Den nya spelplatsen har arbetsnamnet Slottsporten. Slottsporten ligger utanför Borgholms Slotts nordöstra torn med utsikt från Alvarskanten över Borgholms hamn och Kalmarsund.”

 

Borgholms slott är den nya platsen för Victoriadagen

Hit flyttar firandet!

– Vi letade efter ett sätt att tydligare lyfta fram Öland, säger arrangören Stephan Rimér.

– Samtidigt är vi noga med att behålla tillgängligheten och den folkliga förankringen. Slottsporten ger oss allt det och möter samtidigt kravet för ett evenemang i tiden och möjliggör fortsatt utveckling.

När Kay Wiestål, den legendariske Mr Victoriadagen, drog igång Victoriadagen var kronprinsessan bara ett år. Nu är hon 42 och tvåbarnsmamma, och firandet har blivit en hejdundrande folkfest, ja Ölands egen nationaldag. Och så ska det förbli:

– Den nya platsen visar upp en oerhört vacker plats på Öland för tv-tittarna och konsertbesökarna. Platsen möter även kraven för ett evenemang i tiden med historiska anor och kunglig glans som möjliggör fortsatt utveckling av firandet, säger slottschefen Jan-Åke Johansson – och berättar att dessa tankar har funnits länge:

– Redan 2014 i samband med ett EU-projekt gjordes anpassningar som lagt grunden för en spelplats utanför slottet. Det känns helt rätt att det blir just Victoriakonserten som förverkligar de planerna.

Konsert på Solliden 2019

– Victoriakonserten skall vara en tillgänglig folkfest och attraktiv för tv-tittare, besökare och samarbetspartners. Och Slottsporten ger möjlighet för fler personer att delta i folkfesten.

Foto: TT.