Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria: "Det var jobbigt för mamma att lämna oss"

10 mar, 2016, 09:25 
Ellen Myrgård Lindén
Som barn till föräldrar som jobbade mycket är Victoria extra mån om att vara där för sina barn - till hundra procent. De år som hon, Carl Philip och Madeleine lämnades till barnflickorna har präglat hennes egen roll som mamma.
Annons
victoria familj se

Småbarnsåren, som Victoria är inne i nu, är inte bara en tid av blöjbyten, kluckande barnskratt och springande småfötter. De får även henne att tänka på sin egen barndom, med två kungliga föräldrar som jobbade mycket. Och det är ju genom ens erfarenheter som man bestämmer hur man vill forma sina egna barns liv.

victoria och estelle ste

Ja, det kungliga föräldraskapet är inte alltid en dans på rosor – då de officiella plikterna ofta själ värdefull tid med barnen. För pappa kungen blev saknaden efter en förälder dubbel och präglades just av den far han aldrig fick lära känna och den mor som ständigt var borta. Istället blev det barnsköterskan “Nenne” som fick axla föräldrarrollen. Och så fort hon lämnade Haga började lillprinsen storgråta.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Mina försök att lugna honom tjänade ingenting till, han fortsatte bara gråta vad jag än gjorde, har storasyster Birgitta berättat i sina memoarer “Min egen väg”.

victoria liten ste

När kungen själv fick barn försökte han vara en mer närvarande pappa. Men även han och drottningen hade plikter som kallade och de tvingades ofta lämna bort barnen till barnflickorna. Vilket i sin tur har påverkat Victoria och Madeleine som ogärna lämnar bort sina barn.

– Mellan mig och Carl Philip skiljer det två år och våra reaktioner var väl relativt lugna och accepterande, men Madeleine minns jag som helt annorlunda. Hon protesterade vilt, har kronprinsessan berättat i intervjuer.

Annons
victoria och madeleine ste

– Det är först nu jag förstår hur jobbigt det var för mamma att lämna oss. Det var alltid trist när de gick.

För Victorias egen del, som nybliven tvåbarnsmamma, är kalender rensad i flera månader framöver. Hon är helt enkelt mån om att uppleva prins Oscars första tid till hundra procent. Någonting som även Madeleine har varit noga med.

– Mina föräldrar var väldigt kärleksfulla, men de var borta mycket när jag var liten på på grund av sina åtaganden. Så jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu. För det saknade jag som liten, sa Madeleine när hon intervjuades i Skavlan.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons