Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: ”Victoria fann lugn och ro i USA”

01 dec, 2018, 12:05 
AvJoakim Magne
Herman berättar om det nära bandet mellan vårt kungahus och USA.
Annons

Kungaparet besöker ofta USA. Svenskt kungligt intresse för USA är mycket gammalt. Det sträcker sig på ett spännande vis hela vägen in i vår nutida historia.

Faktum är att Gustav III, var den förste statschefen, efter kungarna i krigande länderna Frankrike och England, som erkände USA som ett fritt land. Det var redan 1777.

USA:s dåvarande ambassadör i Paris, uppfinnaren, filosofen m.m. Benjamin Franklin och Sveriges ambassadör, poeten Gustaf Philip Creutz undertecknade det första amerikanska vänskapsfördraget. Gustav III var så entusiastisk för det nya landet att han sa:” Detta är kanske Amerikas århundrade. Den nya republiken, kanske en dag kommer de att utnyttja Europa, på samma sätt som Europa i två sekler har utnyttjat Amerika. Hur som helst kan jag inte låta bli att beundra deras mod och livligt gilla deras djärvhet”.

Sedan dess har de flesta i den svenska kungafamiljen besökt USA flera gånger. Den första stort uppmärksammade resan gjorde blivande Gustaf VI Adolf då han som kronprins och med gemålen Louise 1926 genomförde det första officiella svenska besöket i de gamla svenskbygderna. Kronprinsen blev till och med döpt av en indianstam i New Mexico till ”Hövding Ensamma Björnen”.

Annons

Kronprinsens resa resulterade i över 50 000 artiklar i amerikansk och svensk press. Även Carl XVI Gustaf har rest i de gamla svenskbygderna inklusive i den forna svenska kolonien Nya Sverige.

För kungafamiljens medlemmar har USA-resorna ofta varit mycket positiva och utvecklande. I synnerhet för kronprinsessan Victoria, som 1998 led av ätstörningar, men fann lugnt, ro och styrka vid Yale University och kunde återvända till Sverige med förnyade krafter. I New York kunde kungaparet beundra bysten av FN-medlaren greve Folke Bernadotte, mördad i Israel 1948. Det var Folke Bernadottes amerikanska hustru som hette Estelle, namnet som Victoria fängslades av redan som liten flicka och därför gav sin egen dotter. Så i över 240 år har ständigt nya band knutits mellan svenska kungligheter och USA.

Läs mer:

Annons