Victoria får kritik för beslutet: “Orimligt – det är ett förakt!”

Kronprinsessan Victoria dyker inte upp på riksmötet.
Kronprinsessan Victoria ska hålla inledningstalet för Stockholm Pride. Men beslutet får tuff kritik.
Annons

Kronprinsessan Victoria är en uttalad, passionerad förkämpe för hbtq-rörelsen. Alla minns när hon gjorde ett bejublat framträdande på QX-galan och lockade fram både dånande applåder och glädjetårar.

I linje med detta ska kronprinsessan hålla öppningstalet för årets Pride-festival, som i år blir ett digitalt evenemang.

– Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade och stå upp för HBTQ-personers rättigheter i en tid när vi tror att det behövs mer än någonsin, sa Stockholm Pride i ett uttalande.

Kronprinsessan Victoria håller tal under Pride – får tuff kritik

Victoria gjorde stor succé på QX-galan.
Victoria gjorde stor succé på QX-galan.
Annons
Annons

Men tydligen går åsikterna isär kring huruvida Victoria är lämplig eller ej som Pride-talare. I autonoma queerkretsar menar man att Victoria är en för tydlig symbol för etablissemanget för att fungera som ansikte utåt för paraden.

– Prides historia är kamp och protest. Att Kronprinsessan inviger paraden är orimligt och ett förakt mot vad Pride egentligen handlar om, säger Mona Camara Sylvan, från gruppen Queers against fascism, i en intervju med tidningen Arbetaren.

“Det betyder oerhört mycket”

Mona tycker att arrangören i stället borde ha låtit en representant för Black Lives Matter-rörelsen hålla inledningstalet.

Annons

Men Vix Herjeryd, Stockholm Prides ordförande, står bakom sin organisations beslut.

– Det betyder oerhört mycket, varje nytt steg när det gäller stöd för hbtq-rörelsen är väldigt betydelsefullt. Detta kommer sända en otroligt viktig signal inte minst internationellt då Kronprinsessan och kungafamiljen är våra yttersta representanter för Sverige och i dagens läge där flera länder i Europa backar när det gäller hbtq-rättigheter så kunde timingen inte vara bättre, säger Vix till Arbetaren.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Victoria får kritik för beslutet: “Orimligt – det är ett förakt!””

 1. Fundersam skriver: 30 juli, 2020

  Victoria brinner väl för det här också tillsammans med Carl Philip och Daniel.


  1. Anna skriver: 31 juli, 2020

   Exakt!


 2. Eva W skriver: 31 juli, 2020

  Black Life matters – rörelsens språkrör befinner sig väl vad jag vet i USA. UD avråder från resor dit så det borde väl gälla för resor från USA till Sverige också.


 3. Lydia skriver: 31 juli, 2020

  Rätt representant!

  Allas liv betyder väl något!


 4. Maria skriver: 31 juli, 2020

  Jag tycker att följande frågeställning är intressant: skulle något kungahus acceptera samkönade äktenskap? Annars är detta bara hyckleri och spel för gallerierna.


 5. Lotta skriver: 31 juli, 2020

  Tycker att det är bra att Kronprinsessan talar på Pride, det kan ge uppmärksamhet i länder som Polen och Ungern.


  1. Anna skriver: 31 juli, 2020

   Ja, för dessa länder lägger stor vikt vad som händer i Sverige i allmänhet och vad vår kungafamilj gör i synnerhet…när inte ens hot från EU om indraget stöd hjälper kan bara Victoria få ut budskapet. Huka er, Orbán och…har redan glömt vad den polske premiärministern heter.


 6. Birthe Vejrum skriver: 31 juli, 2020

  I Danmark vil det antages at være OK. Selvfølgelig kan en kongepar/dronningepar være af samme køn. De ville køre det samme parløb som et heteroseksuelt par. De kan så ikke levere arvinger til Tronen, men vi forudsætter, at der er søskende/nevøer/niecer, som kan tage over.
  Spørgsmålet har været behandlet i den Kongelige Brevkasse , ved historiker Jon Bloch Skipper; mail [email protected]


 7. Fundersam skriver: 31 juli, 2020

  Maria
  Känns inte långt borta i Sverige. Vi visar övriga världen hur det ska se ut, men vårt nuvarande kungapar är nog inte lika entusiastiska som deras barn. Märkligt att kungen godkänner detta.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar