Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria får kritik för beslutet: "Orimligt – det är ett förakt!"

30 jul, 2020, 20:00 
Kronprinsessan Victoria dyker inte upp på riksmötet.
Kronprinsessan Victoria ska hålla inledningstalet för Stockholm Pride.Men beslutet får tuff kritik.
Annons
Här anländer Sofia och Carl Philip till Victoriakonserten!Brand logo
Här anländer Sofia och Carl Philip till Victoriakonserten!

Kronprinsessan Victoria är en uttalad, passionerad förkämpe för hbtq-rörelsen. Alla minns när hon gjorde ett bejublat framträdande på QX-galan och lockade fram både dånande applåder och glädjetårar.

I linje med detta ska kronprinsessan hålla öppningstalet för årets Pride-festival, som i år blir ett digitalt evenemang.

– Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade och stå upp för HBTQ-personers rättigheter i en tid när vi tror att det behövs mer än någonsin, sa Stockholm Pride i ett uttalande.

Kronprinsessan Victoria håller tal under Pride – får tuff kritik

Victoria gjorde stor succé på QX-galan.
Victoria gjorde stor succé på QX-galan.

Men tydligen går åsikterna isär kring huruvida Victoria är lämplig eller ej som Pride-talare. I autonoma queerkretsar menar man att Victoria är en för tydlig symbol för etablissemanget för att fungera som ansikte utåt för paraden.

Annons

– Prides historia är kamp och protest. Att Kronprinsessan inviger paraden är orimligt och ett förakt mot vad Pride egentligen handlar om, säger Mona Camara Sylvan, från gruppen Queers against fascism, i en intervju med tidningen Arbetaren.

“Det betyder oerhört mycket”

Mona tycker att arrangören i stället borde ha låtit en representant för Black Lives Matter-rörelsen hålla inledningstalet.

Men Vix Herjeryd, Stockholm Prides ordförande, står bakom sin organisations beslut.

– Det betyder oerhört mycket, varje nytt steg när det gäller stöd för hbtq-rörelsen är väldigt betydelsefullt. Detta kommer sända en otroligt viktig signal inte minst internationellt då Kronprinsessan och kungafamiljen är våra yttersta representanter för Sverige och i dagens läge där flera länder i Europa backar när det gäller hbtq-rättigheter så kunde timingen inte vara bättre, säger Vix till Arbetaren.

Annons