Victoria får kritik för bilderna: "Stelt och tråkigt!"

Kronprinsessan Victoria dyker inte upp på riksmötet.

Kan kronprinsessan Victoria och resten av kungafamiljen använda sina sociala medier bättre?Det menar experten Linda Björck.

Kronprinsessan Victoria och resten av kungafamiljen lockar fram en stor nyfikenhet bland det svenska folket. Alla vill få en inblick i hur deras tillvaro ser ut – och på Instagram får vi det.

Men är det nog? Och drar kungafamiljen verkligen nytta av kontots stora potential med bilderna de lägger ut? Svensk Dam frågade en expert på ämnet.

Kronprinsessan Victoria får kritik för bilderna

Kungen och kronprinsessan Victoria

Kungen och kronprinsessan har ett gemensamt Instagram-konto.

Linda Björck är professionell marknadsförare. Hon driver företaget SmartBizz och specialiserar sig i att hjälpa sina kunder nå ut på de sociala medierna.

Hon jämförde det svenska kungahusets Instagram-konto (@kungahuset) med motsvarigheterna i Norge och Danmark. Och jämförelsen ledde inte till ett gott betyg för Victoria och resten.

– Den svenska är mer stel och tråkig. Jag hade gärna vill se mer om kungafamiljen som människor. Fler bilder på deras vanliga liv. Nu är det väldigt tillrättalagt, många bilder på videomöten som kanske inte är så spännande. Om man kollar på det danska och norska kungahuset så är det en större mix där, säger Linda. 

– När jag lägger upp strategier för företag så trycker jag alltid på att 90 procent av bilderna som väcker störst engagemang föreställer människor. Människorna bakom fasaden.

Tycker danskarna är bättre

Linda fastnar för ett positivt exempel på det danska kontot. Bilden där det danska kronprinsparet Frederik och Mary visar hur de tillbringar en lugn hemmakväll med att titta på teater.

– Det är det här jag menar! En avslappnad bild, och man ser ju på siffrorna hur stort engagemang den har vållat. Ett riktigt bra exempel, säger Linda. 

Även det svenska kungahuset har lyckade exempel. Linda är förtjust i bilderna från World Bee Day, då Victoria, Estelle och Oscar har klätt upp sig i biodlardräkter.

– Även om den är lite tillrättalagd, så är den ett steg i rätt riktning. De visar upp en mer mänsklig sida, säger Linda.