Victoria försvaras efter bilden: "Fruktansvärd hatkampanj – har levt ett helvete"

Victoria undviker helst ämnet.

Kronprinsessan Victoria gladde sin familj med en hund.Men köpet har fått stark kritik.

Förra veckan kunde Svensk Damtidning avslöja att kronprinsessfamiljen fått en ny medlem: hundvalpen Rio. Hunden blev formellt presenterad på kungahusets officiella Instagram-konto.

Där fick kronprinsessan Victoria och hennes familj motta lyckönskningar – men också en hel del kritik.

Victorias hund Rio är blandras – valet väcker kritik

Cavapoo är nämligen en blandrashund. En mix mellan pudel och cavalier king charles spaniel. Det här är inte helt okontroversiellt, vilket Victoria fick erfara i kommentarsfältet.

“Tråkigt att dom som representerar Sverige väljer bort seriösa svenska uppfödare som följer Svenska kennelklubbens riktlinjer för hälsosam avel i förmån till en blandras. I den positionen dom är tycker jag man ska vara ett föredöme o inte stödja denna blandrasavel”, skrev en användare, som var långtifrån ensam om sin kritik.

Vivian Lindblom Loftén är en av blandrashundarnas viktigaste vänner i Sverige. Hon grundade blandis.se, ett register som välkomnar både en– och flerrasiga hundar.

Försvaras: “Det är så förgiftat”

Victorias val av hund försvaras nu.

Victorias val av hund försvaras nu.

Vivian menar att kritiken av blandrasuppfödning ofta antar orimliga proportioner.

– Det finns många som avlar blandraser på ett bra sätt. Visst, det finns fortfarande så kallad köksavel, där man struntar i vad man säljer, men det finns också seriösa aktörer. Det är samma sak med all uppfödning: de som föder upp ska ha kontroll, säger Vivian.

– Sedan ska man komma ihåg att det hänt väldigt mycket på den här fronten. Det har utvecklats.

Vivian har själv fått uppleva stark kritik för sitt engagemang. Ibland har det spillt över i rent hat.

– Det är så laddat. Jag blir förvånad. Att hata någon för att man köper en blandrashund… det är så förgiftat. Jag förstår det inte, säger hon.

Vivian har följt med i diskussionen kring Victorias hundköp. Hon är inte förvånad över tonläget. När det gäller just blandrashundar kan samtalen ofta bli väldigt infekterade, väldigt snabbt.

– Det kan bli helt fruktansvärda hatkampanjer. Victoria och Daniel har genomlevt några veckor av helvetet nu. Jag tycker att det kan vara viktigt att man ska prata med varandra och diskutera. Det ska få finnas forum för människor som ska avla blandraser, där de kan få veta vad man ska tänka på, just så att allt går rätt till, säger Vivian.