Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria fyller 41 år – här är allt du behöver veta för att fira henne

10 jul, 2018, 20:00 
AvJohanna Bengtsson
I år fyller kronprinsessan 41 år och därmed firas Victoriadagen för 40:e gången! Vi har samlat allt du behöver veta om du vill gratta Victoria, både hemifrån och på plats.
Annons

Den 14 juli är det dags. 2018 är det 40:de gången som firandet av Kronprinsessans födelsedag äger rum på Solliden och Borgholms idrottsplats. Flera tusen besökare väntas närvara under dagen så för att du ska kunna fira kronprinsessan så smidigt som möjligt har vi satt ihop våra bästa tips inför dagen.

Gratta kronprinsessan

Om du vill skicka en grattishälsning till Victoria finns det flera vägar att gå.

– Du kan gratta kronprinsessan i alla våra kanaler, via de sociala medierna eller skicka en hälsning via kungahusets hemsida, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.
Här kan du skicka en hälsning via hemsidan. Vill du skriva ett brev är det till denna adress:

H.M. Konungens Hovmarskalksämbete

Kungl. Slottet

107 70 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Tidsschema

11.00 Grindarna öppnas till Slottsparken på Solliden. Musikunderhållning vid lilla scenen utanför Kaffetorpet.

14.00 Kronprinsessan kommer ut framför slottet.

Annons

16.00 Entrén öppnar till Borgholms IP.

18.10 Publik sitter/står på sina platser.

18.25 Stipendiaten anländer.

18.30 Kungafamiljen anländer. Grattis kronprinsessan Victoria! Artister uppträder.

20.15 Avslutning.

Förhoppningsvis får vi träffa hela kronprinsessans familj under firandet på Solliden.
Förhoppningsvis får vi träffa hela kronprinsessans familj under firandet på Solliden.

Se på tv

Enligt Svt:s presstalesman kommer Svt 1 och Svt play att sända som vanligt från Borgholms IP. Sändningen börjar klockan 21.00 under lördagen den 14 juli och visar då kvällens show från idrottsplatsen.

Hitta till Solliden

Med bil: följ väg 136 norrut mot Borgholm. Efter ca 24 km sväng vänster mot Borgholms Slott. Kör förbi Borgholms Slott och följ skyltarna.

Med buss: från hållplats (buss 101) Borgholms Slottsruin på väg 136 är det ca 1,4 km till Sollidens entré.

Biljetter

Biljetter till Solliden kan du inte förköpa, de köps direkt på plats på Sollidens slott. Om du vill vara med och fira Victoria på Borgholms IP kan du köpa sittplatsbiljett för 370 kronor och ståplats för 280 kronor. Här kan du köpa biljetter:

Annons

– Kalmar Biljettcentrum: 0480-421010

– Ticketmaster: 077-1707070

– Strand Hotell: 0485-88888

– Ölands Turistbyrå: 0485-888 00

Här kan du boka biljetter via internet.

Gåvor till Victoria

Om du vill ta med dig en gåva till kronprinsessan under firandet på Solliden går detta utmärkt. Enligt Sollidens presstalesperson är det däremot viktigt att du inte slår in presenten, då alla gåvor kommer att öppnas och kontrolleras av säkerhetsskäl. Om du inte får en bra plats där du kan ge din gåva direkt till kronprinsessan så kommer ett presentbord att finnas på plats på Solliden.

Tips till besökare

Om du ska besöka Solliden är det viktigt att tänka på säkerheten, du kommer att gå igenom en säkerhetskontroll där din väska undersöks. Det är okej att ta med medhavd mat och dryck, dock inte alkohol. Det finns även mat och fika att köpa vid entrén till parken. Det är okej att gå runt fritt och fota i parken, men kronprinsessparets hus går inte att se då det ligger i en privat del av parken.

Annons

Kungligheterna

Enligt hovets hemsida kommer kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill alla att närvara under kvällen. Det återstår dock att se om något av barnen kommer att sitta och titta på showen. Förra året debuterade Estelle vid tillställningen. På Solliden kommer kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel finnas på plats och eventuellt även barnen.

Under förra året satt Estelle med bredvid mamma under kvällens festligheter på Borgholms idrottsplats.
Under förra året satt Estelle med bredvid mamma under kvällens festligheter på Borgholms idrottsplats.
...och passade på att krama födelsedagsbarnet, hårt och länge.
…och passade på att krama födelsedagsbarnet, hårt och länge.

Programledare

Årets programledare för kvällens show är Kalle Moraeus. Han har uppträtt för Victoria under tidigare födelsedagar.

Annons

Artisterna

Under kvällens show uppträder som alltid ett gäng artister. Peter Jöback kommer direkt från Broadway. Han får sällskap av Jessica Andersson, Johan Lundvik samt Emmi Christensson, vilka varit högaktuella i Melodifestivalen under våren. Norrmannen Alexander Ryback, tidigare vinnare av Eurovision Song Contest uppträder. Även Nova Miller framträder, det svenska stjärnskottet med självaste John Legend som mentor.

Ingemar Stenmark närvarar

Skidlegenden Ingemar Stenmark kommer att fira kronprinsessan under kvällen. Ingemar Stenmark utsågs till Victoriastipendiat då priset för första gången delades ut år 1979.

– Stenmark är en av de verkligt stora och en viktig person inom sin sport, så klart det är kul att han kommer. Det vet jag att kungafamiljen tycker också, säger Victoriadagens arrangör Kay Wiestål.

Han berättar även att tidigare hockeyproffset Peter Forsberg kommer att närvara under firandet.

Kungen och Ingemar Stenmark under firandet 1979, då Ingemar fick stipendiet.
Kungen och Ingemar Stenmark under firandet 1979, då Ingemar fick stipendiet.

Victoria-stipendiet

Under Victoriadagen delas Victoria-stipendiet ut till den eller de idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. I år går priset till längdskidåkerskan Stina Nilsson. Motiveringen lyder: Det gångna året har Stina Nilsson uppvisat enastående prestationer. Under OS 2018 tog Stina sitt första OS-guld i sprint, bidrog till två OS-silver i stafett och sprintstafett samt tog ett brons i 30 km klassiskt.

Annons

Sista firandet för Kaj

Victoriadagen i sommar blir den sista för Kay Wiestål, mannen som startade upp Victoriadagen ihop med Per-Olof Amnér.

– Nu känner jag att det är dags att sätta punkt för den här epoken. Någonstans måste man lämna över och ta det vidare. Och nu får jag mer tid till familjen, säger Kay Wiestål, 78 år gammal.

Victorialoppet

I samband med Victoriadagen kan du springa Victorialoppet den 15 juli. Tävlingen har anordnats sedan 1980. På Victorialoppet.se kan du läsa mer om loppet och anmäla ditt deltagande. Loppet kostar från 120-300 kronor och är från 4-9 km för vuxna och 2 km för barn.

Följ dagen på Svenskdam.se

Svensk damtidning kommer att live-rapportera från Solliden och uppdatera hemsidan med nya artiklar löpande under firandet. Glöm inte att följa oss här på Svenskdam.se och på våra sociala medier. Vi heter @Svenskdamtidning på både Instagram och Facebook.

Mer info om dagen hittar du på: www.Victoriadagen.se

Foto: Stella pictures, IBL

Annons