Victoria ger besked om det allra mest privata – avslöjas på film!

Kronprinsessan Victoria har avslöjat något nytt om sig själv.På många sätt är det fullständigt självklart – men nu har vi det svart på vitt!

Kronprinsessan Victoria figurerar relativt ofta i utpräglat kristna sammanhang. Bröllop, dop och andra gudstjänster ingår i kronans förpliktelser – det står nämligen i grundlagen att vår regent ska vara protestant.

Victoria läste själv upp en bön vid prinsessan Estelles dop:

“Gud, vi tackar dig för vårt barn. Tack för gåvan du har gett och förtroendet som du har visat oss. Ge oss ömhet, fasthet och lugn, hjälp oss att ge din kärlek vidare till det barn som vi har fått ansvar för. I Jesu namn, amen.”
 

Kronprinsesan Victoria ger besked på film

Men Victoria har sällan pratat om sin egen, personliga tron. Den har bara funnits där, som ett underförstått faktum.

När Ricardo Hed, som själv är djupt troende, besökte Victoria när hon delade ut mat till behövande vid S:t Paulskyrkan, ställdes frågan för första gången rätt ut: Tror du på Gud?

Victorias svar kommer blixtsnabbt:

– Yes!

Hela sekvensen finns fångat i en film på Ricardos Instagram-konto.

Får inte vara ateist

Så där har vi beskedet. Men faktum är att något annat svar troligen hade varit otänkbart. Som sagt, grundlagen stipulerar att vår regent måste vara protestant – och Victoria ska ju en dag bli drottning.

Svensk Dam har tidigare talat med Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, om vad grundlagen säger om regenten och dennes trosuppfattning.

– Byter han religion, då måste han avgå. Och man kan ju ifrågasätta det rimliga i detta, har Joakim sagt.