Victoria hedrade förintelsens offer i Auschwitz

Victoria hedrade förintelsens offer i Auschwitz

Det är en djupt gripen Victoria som i dag hedrar förintelsens offer vid minneshögtiden i Auschwitz, och vid sin sida har hon kungligheter från hela Europa.

Två timmar som griper tag. Kronprinsessan Victoria sitter omgiven av statschefer från hela världen i det stora tält som har spänts upp över ingången till det tidigare förintelselägret Auschwitz-Birkenau utanför Krakow i Polen. Den plats där där mer än en miljon människor mördades av nazisterna.

Victoria i Auschwitz, här med Schweiz president Simonetta Sommaruga.

Victoria under minneshögtiden, här med Schweiz president Simonetta Sommaruga. Det var den 27 januari 1945 som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades – och i dag är det 75 år sedan.

Hon är omgiven av 200 överlevande och kronprinsessan får just nu ta del av deras skakande vittnesmål. De berättar om grymheterna och övergreppen och dödsmarscherna och om hur de helt berövades på sin mänskliga värdighet.

Kronprinsessan Victoria vid 75-årsdagen till minne av Auschwitz befrielse.

Ett av årets viktigaste uppdrag.

Vid sin sida har Victoria inte bara Sveriges statsminster Stefan Löfven och talman Andreas Norlén, utan också Norges kronprins Haakon, Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Máxima, Belgiens kungapar Mathilde och Philippe och Spaniens kungapar Felipe och Letizia.

Kung Felipe, drottning Letizia och kung Willem-Alexander vid minnesceremonin i Auschwitz.

Två kungar och en drottning: Spaniens Felipe och Letizia med Hollands Willem-Alexander.

Drottning Máxima i tårar vid minneshögtiden i Auschwitz.

Kungligheter och statschefer från hela världen hade samlats i Auschwitz denna tidiga kväll.

Och precis som drottning Máxima och drottning Letizia sitter kronprinsessan där med fuktiga ögon när hon hör vittnesmålen från alla dessa människor som lidit så svårt.

Kronprinsessan Victoria med en av de överlevande vid minneshögtiden i Auschwitz.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med en av de överlevande.

Minneshögtiden inleddes med tal av Polens president och sedan tog alltså överlevare från lägret plats i den talarstol som stod uppställd framför tegelfasaden.

Minneshögtiden i Auschwitz den 27 januari 2020.

Aldrig mer. Det var det budskap som genomsyrade hela minnesceremonin.

Kronprinsessan Victoria var gripen när hon hedrade förintelsens offer i Auschwitz.

Kronprinsessan Victoria.

Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, och mer än en miljon mördades. Lägret befriades den 27 januari 1945 av ryska trupper och bara 200 000 lägerfångar överlevde.

Ceremonin inleddes vid halvfyratiden och avslutades strax efter klockan sex med en ljusceremoni vid minnesmonumentet i Birkenau. Kronprinsessan gick den korta sträckan genom mörkret och dimman, i sällskap med statsministern och talmannen.

Kronprinsessan Victoria, statsminister Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén tänder ljus vid minneshögtiden i Auschwitz Birkenau.

Kronprinsessan, statsministern och talmannen hedrar offren vid 75-årsminnet av Auschwitz Birkenaus befrielse.

Kronprinsessan, statsministern och talmannen hedrar offren vid 75-årsminnet av Auschwitz Birkenaus befrielse.

De tände sina ljus och stod sedan tysta.

Kronprinsessan vid minneshögtiden i Auschwitz

Kronprinsessan besök i Polen sker över dagen. Statsplanet lyfte från Stockholm på förmiddagen och landade i Katowice i Polen en dryg timme senare. Med ombord var också sju svenska överlevare.

Kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven vid ankomsten till Polen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT.