Victoria i ny stor intervju: "Jag stekte pannkakor hela morgonen"

Victoria i ny stor intervju: "Jag stekte pannkakor hela morgonen"

Klimatångesten ökar för kronprinsessan Victoria. Under en semester för två år sedan fick hon se problemen på nära håll, och lät inte Estelle längre bada i havet. Nu berättar hon hur hela familjen kämpar för en bättre miljö.

Kronprinsessan Victoria. Stark. Charmig. Påläst.

På något vis har hon blivit en fena på att få ledare att agera, och sammankoppla människor som kan dra nytta av varandra. Just detta visar sig tydligt i en ny intervju som hon gjort med tidningen DN, som följt kronprinsessan från och till under ett halvår.

Under de olika mötena med tidningen berättar hon om sina matlagningskunskaper, en härlig promenad med barnen som gick lite väl långt, om sin klimatångest och hur det kungliga livet går ihop med ett miljöengagemang.

– Det är inte lätt. Alla flyger hitan och ditan till alla dessa internationella möten, är det så bra? Det kan man absolut undra. Jag försöker alltid säkerställa att det jag går på är vettiga och bra möten som ska leda till något. Det ska inte bara vara trevligt, det ska vara konkret och relevant. Man försöker i den mån det går ta tåg eller ta ett möte på en annan plats för att minimera resandet, berättar hon i intervjun med DN.

Kronprinsessan Victoria under ett av alla uppdrag.

Kronprinsessan Victoria under ett av alla uppdrag.

Victoria kämpar som kock

Hon förklarar även att familjen diskuterar frågan mycket, både när det gäller privata och offentliga resor. Och det pratas även mat, om att äta mer vegetariskt, som ett led i miljökampen. Hon berättar att hon förändrat sina matvanor under de senaste åren, att det nu faller sig naturligt för henne att äta vegetariskt. Kronprinsessan berättar även att hon har allt annat än höga tankar om sig själv i köket.

– Nej, det har jag verkligen inte. Det är inte många som har det om mig!

Kronprinsessan Victoria försöker engagera barnen Oscar och Estelle i sin kamp för miljön.

Kronprinsessan Victoria försöker engagera barnen Oscar och Estelle i sin kamp för miljön.

Men pannkakor tycks hon kunna laga. Victoria berättar nämligen en rolig anekdot i intervjun, som visar hur hon försöker engagera Estelle och Oscar i kampen för en bättre miljö. Familjen skulle göra en utflykt till Haga kulle som består av rivningsmassor från de klassiska Klarakvarteren i Stockholm.

– Jag sa till barnen att nu ska vi bestiga ett berg, och så stod jag hela morgonen och gjorde pannkakor. Lillebror fick sin egen ryggsäck. Och vi gick som om det var världens vandring. Det tar ju evigheter att gå när man går med en tvååring. Så kom vi upp, och det var fantastiskt. Där finns en sten med texten ”till minne av Klarakvarteren” och Estelle undrade varför vi satt på en soptipp och åt pannkakor, och så fick vi prata om det. Sedan på vägen hem så plockade vi plast och allt möjligt. Och så kom Oscar och han var hur nöjd som helst, för han hade hittat något. Så blev det bara ”nej, släpp, släpp”!

Kronprinsessan insåg nämligen vad prinsen hade plockat när hon såg påsen.

– Då tänkte jag: ”Åh, nu har jag gått för långt, nu kommer han med en hundbajspåse”.

Men det var under en annan familjeupplevelse som Victoria fick upp ögonen för de stora problemen i våra hav. Och fick se hur vår nedskräpning av haven faktiskt påverkar oss i vår vardag. Familjen befann sig på semester vid Medelhavet. Det var för två år sedan och lilla Estelle hade precis badat en evighet i det till synes härliga havet innan hon äntligen kom upp.

– Jag började torka av henne sanden, så där som man gör. Men det var ganska svårt. De där kornen, de ville inte lämna henne. Och då slog det mig: ”Vänta nu, det här är ju en stenstrand vi sitter på.” Det var inga sandkorn. De var inte bruna och grå som sand brukar se ut. Utan de var blåa, knallgula och till och med röda.

Hon insåg då att detta som hamnat på Estelles kropp var mikroplaster, alltså plastavfall som hamnat i havet och blivit till små, små bitar, ofta inte större en en millimeter. Detta hade hon tidigare bara läst om, men aldrig sett med egna ögon.

– Det blev det en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer. Men vad gör man? säger hon till DN.

Kronprinsessan jobbar hårt som en av ambassadörerna för FN:s globala hållbarhetsmål.

Kronprinsessan jobbar hårt som en av ambassadörerna för FN:s globala hållbarhetsmål.

Victorias osäkerhet inför valet

När man som journalist ser kronprinsessan på alla dessa möten tycks hon alltid vara självsäker och världsvan. Men under intervjun i DN får vi veta att hon söker råd från vänner som kronprins Haakon som arbetat mer internationellt än vad hon har gjort. Och när hon fick frågan om att bli ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål vacklade självförtroendet.

– Jag tänkte: Varför ska jag bli det? Visst har jag ett engagemang och känner att frågorna är viktiga. Men ändå? Vad har jag gjort, vad kan jag möjligen göra? Det borde finnas någon som är bättre lämpad, säger hon.

Kronprinsessan Victoria är alltid engagerad under möten och antecknar allt hon vill komma ihåg.

Kronprinsessan Victoria är alltid engagerad under möten och antecknar allt hon vill komma ihåg.

Läs mer: Victoria i ny intervju: ”Jag saknar Estelle och Oscar så mycket!”

Men Victoria kom fram till att detta kunde ge henne en ny plattform att stå på i sin kamp för en bättre bättre miljö på vår jord. Och i och med denna plattform har vi fått en svensk klimatkämpe som är både respekterad och efterfrågad. Kunnig och påläst. Hon för klimatet upp på agendan i en tid då klimatet lätt hamnar i skuggan av annat och klimatförändringarnas existens till och med ifrågasätts.

– Man kan se fiskefrågor som politiska om man vill. Man kan se det som känsliga frågor. Men det är så oändligt mycket större. I mina ögon är det en av de viktigaste frågorna. Här står vi inför en kollaps av ekosystem. Då måste vi kunna jobba i en och samma riktning, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Vi måste säkerställa att jordens befolkning har mat i framtiden och det kommer vi inte att klara med nio eller tio miljarder invånare om vi inte tar hand om haven och inte odlar fisk och räkor. Jordbruket är egentligen så utbrett som det är möjligt. Nu med ökad torka och svårare väder är det tuffare.

Läs mer: Häng med! Bakom kulisserna med kronprinsessan Victoria

Foto TT, IBL