Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria indragen i storbråk – konflikt hotar folkfesten

03 maj, 2022, 09:00 
AvSimon Holm Stålhand
Kronprinsessan Victoria under firandet av sin födelsedag under 2021
Kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag 2021.

Trots att coronarestriktionerna har lyfts så kommer Victoriadagen firas på ett begränsat sätt. Det rör upp känslor hos Borgholms kommun.

Annons
Så blir Victoriadagen 2022!Brand logo
Så blir Victoriadagen 2022!

Victoriadagen är en tradition som har firats i Borgholm ända sedan kronprinsessan Victorias andra födelsedag. Sedan dess har evenemanget utvecklats och är numera flera dagars firande i Borgholm på Öland med bland annat den omåttligt populära Victoriakonserten. Men årets firande har kantats av en konflikt bakom kulisserna.

– Till nästa år kommer vi ställa mer krav som sponsor, säger Ilko Corkovic (S) kommunalråd i Borgholms kommun till Expressen.

Detaljerna som väcker missnöje

För trots att coronarestriktionerna har lyfts så har Borgholms kommun fått beskedet att det folkkära firandet vid Victoriakonserten kommer att hållas inför en begränsad publik vid slottet i Borgholm. Tidigare har det ägt rum vid Idrottsplatsen, vilket även har möjliggört en större publik som kunnat närvara. Förändringen har nu väckt ett visst missnöje hos kommunen, som också är storsponsor till Victoriadagarna.

En annan detalj som också har väckt reaktioner är den stora prishöjningen för besökarna – från 100 kronor till 700 kronor.

Kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag tillsammans med sin familj
Kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag tillsammans med sin familj.

– Jag kan väl ångra lite nu i efterhand att vi inte sa till om mer när planeringen inför årets Victoriadagar drog i gång, säger Ilko Corkovic (S) kommunalråd i Borgholms kommun till Expressen.

Annons

"Ingen skugga över kungafamiljen"

Trots att kommunen inte är helt nöjda så har de accepterat situationen och är redo att skapa en folkfest. De är också tydliga med att kungafamiljen inte ska beskyllas.

– Det som står i fokus nu är att ingen skugga faller över kungafamiljen efter det som utspelat sig och att kronprinsessan fortsättningsvis ska vilja fira sin födelsedag på Borgholm, säger Ilko Corkovic.

Från hovets sida ser man också fördelar med att Victoriakonserten återigen tar plats på Borgholms slott.

– Det är en väldigt vacker plats som representerar Öland och Borgholm väldigt bra, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Victoriadagarna tar plats mellan 9-14 juli och konserten kommer att livesändas på SVT.

Annons