Victoria: ”Jag har vänner och närstående som drabbats av cancer”

Kronprinsessan Victoria vid Nationella cancerstrategin på Karolinska Institutet.

Så personligt – och gripande. Kronprinsessan Victorias egna ord vid cancersymposiet på Karolinska institutet träffade rakt i hjärtat.

– Precis som så många andra i vårt land har jag vänner och närstående som drabbats av cancer, sa Victoria och fortsatte:

– Alla vittnar om samma sak: när man är som räddast och mest utlämnad, när man är ensam med sin sjukdom, då är bemötandet allt.

Temat var framtidens cancersjukvård, den tunga och viktiga fråga som kronprinsessan Victoria helt fokuserade på i dag.

Kronprinsessan Victoria anländer till Karolinska institutet med sin adjutant.

Kronprinsessan Victoria.

Det var strax efter klockan 15.00 som hennes svarta hovstallsbil rullade in framför Karolinska institutet i Solna, och Victoria gled ur, klädd i vit powerkavaj och följd av sina adjutant.

Det betydde att hon anlände precis i tid för att kunna lyssna till det som presenterats som ”spaningen om framtidens cancervård”. Under eftermiddagen följde hon sedan diskussionerna i Aula Medica, där en lång rad forskare och beslutsfattare hade samlats för att diskutera på temat “Nationella cancerstrategin 10 år – nu tar vi sikte på 2030!”

Kronprinsessan Victoria vid "Nationella cancerstrategin 10 år” på Karolinska institutet.

Dagens uppdrag: ta del av utmaningarna och möjligheterna inom framtidens cancervård.

Men det var kronprinsessans egna ord från scenen som verkligen grep tag:

– Jag vet att det är tyvärr är en bit kvar innan alla i vårt land har samma tillgång till samma goda vård. Men jag vet också att det gjorts fantastiska framsteg, med stor betydelse både för samhället och för enskilda individer.

Kronprinsessan Victorias tal vid "Nationella cancerstrategin 10 år" på Karolinska institutet.

Ett tal som grep tag.

– Dessa framsteg sker inte av sig själva. Utan de är resultatet av kunniga och engagerade människors målinriktade arbete för att utveckla vårdprocessen. Det är de som driver utvecklingen framåt – och det är dem vi är här i dag för att hylla.

– Det kan vara sköterskan som klarar att förmedla hopp trots att det ser mörkt ut. Eller läkaren som lägger prestigen åt sidan och tar hjälp av en kollega. Den sortens engagemang och professionalism kan vara helt avgörande för att man ska orka kämpa vidare – för sig själv eller för någon man älskar.

Kronprinsessan Victoria i vit kavaj

Victoria var på plats för att höra om framtidens cancersjukvård – och det var efter att ha lyssnat till detta i en dryg timme som hon själv klev upp på scenen.

– Därför känns det väldigt bra att vara här i dag för att uppmärksamma några av alla de yrkesskickliga människor som utgör svensk cancervård. Återigen, ett varmt tack till er, som gör så stor skillnad för så många människor, fortsatte kronprinsessan Victoria, innan hon delade ut utmärkelserna till Årets Kontaktsjuksköterskor och Årets Vårdprocessledare.

Kronprinsessan Victoria med Hanna Rafstedt som utsågs till Årets Kontaktsjuksköterska 2020 tillsammans med Anna Watz. 

Kronprinsessan Victoria med Hanna Rafstedt som utsågs till Årets Kontaktsjuksköterska tillsammans med Anna Watz.

Victoria med Johan Styrke som utsågs till Årets Vårdprocessledare 2020.

Johan Styrke blev Årets Vårdprocessledare 2020.

Victorias engagemang för Cancerfonden

Kronprinsessan är sedan länge engagerad i cancerfrågan, bland annat som officiell beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, och i höstas fick hon ta del av den senaste forskningen genom att följa en cancerpatients resa på Karolinska universitetssjukhuset.

Kronprinsessan Victoria på Karolinska universitetssjukhuset 2019.

– Kronprinsessans engagemang har aktivt bidragit till att Rosa Bandet-kampanjen blivit något av en folkrörelse. En kampanj som förenar och berör människor över hela Sverige, sa Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström då.

Kronprinsessan Victoria med Rosa Bandet.

Kronprinsessan Victoria med Rosa Bandet.

Foto: Anders Wiklund/TT, Cancerfonden.