Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria lämnar Haga slott – hovets besked

17 mar, 2024, 20:00 
Väskorna är packade.
Annons

Kronprinsessan Victoria har packat sina väskor – eller ja, låtit packa. Det är nämligen dags att lämna Haga slott för jobb i utlandet, närmare bestämt Bangladesh.

Under måndagen inleds nämligen Victorias resa till huvudstaden Dhaka, och hon har i helgen fått vinka hejdå till familjen hemma i Solna.

Kungafamiljens smeknamn – vi har hela listan!Brand logo
Kungafamiljens smeknamn – vi har hela listan!

Kronprinsessan Victoria lämnar Haga – nya äventyret

Vi är bara tre månader in i det nya året och kronprinsessan har redan hunnit resa både tvärs över Atlanten och ut på kontinenten. Victoria och Daniel kickstartade reseåret med ett efterlängtat (och blåsigt) besök till San Fransisco. Och så sent som i veckan fick Victoria som vikarierande statschef flyga ner till Bryssel med anledning av Sveriges NATO-inträde.

Annons

Victoria hade knappt hunnit ställa om jetlaget efter San Fransisco innan hovet meddelade nästa resa: till Bangladesh!

Den gör hon ihop med FN:s utvecklingsprogram UNDP, som hon nyligen blivit goodwillambassadör för. Hon har rest ihop med UNDP förut, senast förra året till Kenya ihop med vännen och kollegan kronprins Haakon. Men denna resa blir den första med den nya rollen!

Resan inleds under måndagen, och är fyra dagar lång.

Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon i Kenya
Victoria och Haakon är inte bara kungliga kollegor, familjerna är mycket nära även privat.Lise Åserud/NTB/TT

Så berättar Victoria för barnen om sina resor

Bangladesh är ett mycket tätbefolkat land, och över en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Men man jobbar också hårt, bland annat med UNDP, för att förbättra situationen.

Annons

Enligt regeringen är också syftet med resan att få en inblick den utvecklingsresa som landet gjort.

– Det är också ett tillfälle att studera framsteg och fortsatta utmaningar i genomförandet av de globala målen för hållbar utveckling med fokus på klimat, jämställdhet, den gröna och digitala omställningen samt näringslivets roll, skriver man.

En flygresa till Dhaka tar runt 13 timmar, och väl framme väntar fyra dagar med stekhet sol – under Victorias besök kommer temperaturen sträcka sig upp till 32 grader.

När hon återvänder till Haga kommer hon också ha mobilen full av bilder, och historier att berätta för barnen. Det är ju ett av mamma-knepen hon har, för att involvera Estelle och Oscar i sitt resande:

– Jag skulle säga att det är en möjlighet att berätta för dem om hur världen ser ut. En möjlighet att lära, men också en chans att väcka deras nyfikenhet på andra länder och på andra kulturer, på hur livet ser ut på de platserna, har Victoria berättat för Svensk Dam.

– Det är någonting som jag tar med mig hemifrån, för så gjorde även mina föräldrar med mig och mina syskon. Berättade om någonting som varit väldigt intressant eller kanske lite obehagligt. Och det gjorde ju också att jag kunde förstå vad mamma och pappa hade gjort och varför de hade varit borta.

Foto: TT

Annons